A Rábán már csaknem 25 kilométernyi folyószakaszon van érvényben első- és másodfokú árvízvédelmi készültség – közölte az Országi Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedden az MTI-vel.

Az OVF közleménye szerint a Rábán Szentgotthárd térségében 11,4 kilométer töltésen elsőfokú, Körmend térségében 13,3 kilométer töltésen másodfokú a készültség.

Gaál Róbert, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-nek azt mondta: jelenleg is intenzíven árad a Rába Körmendnél, a szakemberek szerint a folyónak ezen a szakaszán harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet. Az igazgató hozzátette: a 86-os számú főúton vízátfolyásokra kell számítani. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint Vas megyében jelenleg négy alsórendű útszakasz van lezárva az árvíz miatt.

Az OVF közleményében azt írta: a Rába térségében a vízügyi igazgatóság munkatársai értesítették az érintett önkormányzatokat. A töltésben lévő zsilipeket lezárták. A Sajó-Bódva-Hernád térségében az árvízvédelmi rendszerek állapotát és a Bódva menti védvonalakat, szükségtározók állapotát ellenőrizték. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelemmel kísérik a magyarországi és a külföldi hidrometeorológiai eseményeket.

Kifejtették: a vasárnap reggeltől lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására a Rába vízrendszerén jelentős vízszintemelkedések alakultak ki. A péntek estig lehulló újabb csapadék pedig ismét vízszintemelkedéseket fog okozni a Rába vízrendszerén. Szentgotthárdnál várhatóan első, Körmendnél pedig másodfok közeli értékekkel tetőzhet a folyó. A Rába középső és alsó szakaszain fokozatosan egymásra torlódó árhullámok hatására első fok körüli lehet majd a vízszint.

A legfrissebb előrejelzések alapján, a Rába vízrendszerén továbbra is marad a változékony időjárás és a következő hat nap mindegyikén várható több-kevesebb csapadék. A legjelentősebb mértékű esőzés csütörtökre várható, ekkor az említett területeken a napi csapadékösszeg területi átlaga elérheti a 20-30 millimétert is. A Rába vízrendszere mellett csütörtök-péntekre számottevő, területi átlagban is jelentős csapadékra kell számítani a Duna vízgyűjtőn a Traun, az Enns, valamint a Mura részvízgyűjtőin, a Tisza vízgyűjtőjén pedig a legnagyobb csapadékmennyiségekre a Sajó-Hernád vízrendszerében van kilátás.

Az OVF közleménye szerint az elmúlt napokban lehullott sok eső hatására a Murán és a Dunán is emelkedik a vízszint. A csütörtök-péntekre várható további nagy mennyiségű csapadék hatására a Murán újabb árhullám alakul ki, a Dunán pedig folytatódik a vízszintek emelkedése.

A Murán szerda hajnalra várható az árhullám tetőzése első fokot meghaladó vízszinttel. A Duna teljes magyar szakaszán a következő napokban folytatódik a vízszintek emelkedése. Budapestnél a következő két hétben nem valószínű, hogy a víz elönti a rakpartokat – írta az OVF.

(FOTÓ)

(MTI)