A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye vezetője szerint jelenleg mintegy húsz utca viseli a szovjet űrhajósnő nevét a kárpátaljai településeken. Mint közölte, ezeket rövid időn belül át fogják nevezni az ukrán parlament által egy évvel ezelőtt elfogadott, a kommunista és nemzetiszocialista totalitárius rendszerek elítéléséről és jelképeik propagandájának betiltásáról szóló törvénynek megfelelően – adták hírül kárpátaljai hírportálok.
Az utcanév-változtatás kapcsán Hennagyij Moszkal kifejtette, ellentmond a keresztény erkölcsnek az a szovjet hagyomány, hogy közterületeket élő személyekről neveznek el. De szerinte nem is ez a legnagyobb gond, hanem az, hogy Tyereskova az orosz Állami Duma képviselője a kormányzó Egységes Oroszország Párt részéről, ráadásul 2014 márciusában megszavazta a Krím Oroszországhoz való csatolását és az orosz csapatok ukrán területre vezénylésének engedélyezését, vagyis támogatta a félsziget annexióját.
További érv a Tyereskova utcák átnevezése mellett, véli Kárpátalja kormányzója, hogy a képviselő egy orosz küldöttség tagjaként 2014 februárjában a Krímbe látogatott, hogy részt vegyen a félsziget Oroszország általi elfoglalásának előkészítésében. Ezek a cselekedetek teljes egészében semmissé teszik Tyereskova korábbi érdemeit az ukrán nép szemében – érvelt Moszkal, aki szerint a szovjet űrhajósnő nevét viselő utcákat Ukrajna és Kárpátalja arra méltó patriótáiról fogják elnevezni.
Kárpátalján eredetileg két település és 588 utca neve esett a “dekommunizációs” törvény hatálya alá. Időközben a két érintett település és számos utca nevét már megváltoztatták. Így Moszkal egyik nagy feltűnést keltett intézkedése nyomán nemrég a Técsői járás egyik falujának Lenin utcáját az egykori Beatles-tag John Lennonról nevezték el.
A kedden Ungváron közzétett adatok szerint Kárpátalján eddig 3797 menekültet fogadtak be a kelet-ukrajnai konfliktusövezetből és 281-et az Oroszországhoz csatolt Krímből.
(MTI)