A 2016 február végéig tartó program keretében a frankhitelesek lejre vagy euróra válthatják tartozásukat napi árfolyamon, a bank elengedi tartozásuk egy részét, a kamatot pedig a mostani lejkamatok szintjére csökkentik, hogy a törlesztőrészletek ne haladják meg a tavaly decemberi szintet.
A vezérigazgató felidézte: január 15-e után, amikor a svájci jegybank eltörölte az árfolyamgátat a romániai frankhitelesek törlesztőrészlete egyik napról a másikra 20 százalékkal növekedett. Eddig ideiglenes (alkalmanként néhány hónapra meghirdetett) kamatcsökkentési programokat ajánlottak az ügyfeleknek, amelyekkel a 20 százaléknyi növekedést fedezték. A bank több mint tízezer frankhitelesének többsége – mintegy 5-6 ezer ügyfél – élt ezzel a lehetőséggel.
Arra kérdésre, vajon mi késztette az OTP-t a konverziós program meghirdetésére, amikor Romániában nem kötelezi törvény arra, hogy megossza ügyfeleivel az árfolyamválság terheit, Diósi László a román jegybank ajánlásait, és az ügyfelek által indított perek megszaporodását említette. Míg az egyoldalú kamatemelések miatt a bankok ellen indított perek tavaly az OTP portfóliójának alig egy százalékát érintették, addig idén ezek aránya már a 20 százalékot is elérte.
Az OTP Bank a következő időszakban Romániában várható törvényhozási kockázatokkal is számolva döntött a konverziós program beindításáról, amelynek egyszeri negatív eredményhatására 30 milliárd forintnyi adózás előtti kockázati költséget tartalékolt a harmadik negyedévben. A fedezet az ügyfelek 100 százalékának részvételét feltételezve tartalmazza a részleges tartozás-elengedés negatív, illetve a futamidő végéig amortizálandó jutalékok egyszeri kivezetésének pozitív hatását.
Diósi László szerint a proaktív lépés a részvényesi érték védelmét szolgálja. Fontos szempont volt az is, hogy az érintett ügyfelek fizetőképessége 20 százalékkal csökkent. Nem tudni még mi lesz a sorsa a parlamentben a devizahitelesek védelmét célzó különböző törvénytervezeteknek, de a magáncsőd törvénye már jövő év januártól életbe lép, és az OTP Bank Románia nem szeretné, hogy ügyfelei ennek a jogszabálynak a hatálya alá kerüljenek – magyarázta.
Az OTP Bank Románia konverziós programjában azon svájci frank alapú jelzáloghitellel rendelkező ügyfelei vehetnek részt, akiknek nincsen 90 napot meghaladó fizetési késedelmük.
(MTI)