Országszerte 140 tűzijáték megtartását engedélyezte augusztus 20-án a katasztrófavédelem, a hatóság minden esetben ellenőrzi a szabályok betartását – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője kedden az MTI-t.

Mukics Dániel elmondta: 207 olyan ünnepi rendezvényt tartanak országszerte, amelyek megtartását a hatályos jogszabályok engedélyhez kötik, ebből 73-ra a szervezők több mint 1000 látogatót várnak.

Hozzátette, hogy a budapesti tűzijáték biztonságos lebonyolítása érdekében operatív törzset működtet a Honvédelmi Minisztérium, az egységnek tagja a katasztrófavédelem kijelölt szakembere is.

Emlékeztetett arra, hogy a fővárosban az előző években már megszokott helyszínekről, a Margit és az Erzsébet híd között horgonyzó három uszályról, valamint a Lánchídról lövik fel a rakétákat.

A tűzijáték tűzvédelmi biztosítása érdekében a rakpartokon tizenhat tűzoltóautó, a Dunán pedig három tűzoltósági mentőhajó és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben, összesen csaknem kilencven tűzoltóval. A kilövési helyeken kívül az Erzsébet híd és a Margit híd közötti rakpartokon, a hídfőknél, illetve a Parlamentnél lesznek tűzoltóegységek, amelyek este hat órakor foglalják el a helyüket.

Mukics Dániel hangsúlyozta, hogy a katasztrófavédelem szakemberei az állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét előzetesen bejárták, ennek során megvizsgálták a menekülési útvonalakat, a vízlelőhelyeket és az esetleges veszélyforrásokat, illetve az operatív törzs augusztus 20-án folyamatosan figyeli és értékeli az időjárás alakulását is.

A szervezők – a katasztrófavédelem útmutatásai alapján – menekülési útvonalakat alakítottak ki arra az esetre, ha a rakpartokat bármi miatt ki kellene üríteni. Ezeket az útvonalakat jól látható táblák jelölik. A rakpartokon kiépített hangosítási rendszeren keresztüla nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kapnak a teendőkről és egy esetlegesen szükségessé váló kiürítés rendjéről – közölte Mukics Dániel.

(MTI)