– Nyáron jóval többen autóznak, mint télen. Növekszik-e ezzel párhuzamosan a balesetek száma?

– Igen jól kimutathatóan. A rendőrségi statisztikák abszolút alátámasztják ezt a megállapítást.

– Milyen típusú balesetek jellemzőek nyáron?

– Elsősorban koccanások, de nő a halálos áldozatokat követelő és a súlyos belesetek száma is. A kimutatásokban súlyosnak számít minden olyan baleset, amelyben egy áldozat csonttörést szenved.

– Milyen okai vannak legtöbbször a nyári baleseteknek?

– Elsősorban a túlzott sebesség, ezt követi az előzési szabályok be nem tartása, majd a fáradtság. Településen belül a gyalogosok figyelmetlensége, szabálytalan közlekedése a vezető ok.

– Melyek a közlekedésben azok a legfontosabb szabályok, amik jellemzően csak az adott országban érvényesek, és egy külföldinek nem árt odafigyelni?

– Románia közlekedésrendészeti törvénye felzárkózott az Európai Unióéhoz, nincs semmi helyi különlegesség. Ám arra vigyázni kell, hogy településeken és közelükben szabályellenesen felbukkanhatnak szekerek vagy traktorok. Településeken belül még mindig lehet állatcsordákkal találkozni este és reggel.

– Mely esetekben kötelező a biztonsági öv használata?

– Minden esetben.

– Hol kötelező a tompított fény használata?

– A településeken kívül mindenütt.

– Mennyi a megengedett sebességhatár lakott területeken és azon kívül?

– Településen 50, azon kívül 90, európai minősítésű országúton 100 km/h. De létezik egy 10 kilométeres tűrésmező, amiből csak 9 km/h-t ajánlatos igénybe venni.

– Milyen a megengedett maximális sebesség autópályán?

– 130 km/h.

– Milyen büntetésre számíthat az az autós, akinek nincs érvényes autópálya matricája?

– 250 lej. Romániában országútilletéket kell fizetni. Határátlépés után az első benzinkútnál be kell szerezni a matricát, de a nyugtát, pénztárszalagot is meg kell őrizni. Amennyiben magyarul nem értő kiszolgálóval találkoznak, kérhetik így: “rovinyétá”.

– Milyen összegű – minimumtól maximumig – büntetéseket kaphat az, aki nem tartja be a közlekedési szabályokat? Helyszíni bírságot alkalmaznak-e?

– 120 és 1200 lej közötti. Helyszínen vagy bármely önkormányzat adóhivatalában nem a kiszabott bírsággal, hanem a kihágásnak megfelelő bírságintervallum minimumának felével megúszható a szabálysértés. Második esetben a bizonylatot el kell juttatni a kibocsátó hatóság székhelyére. Például postán, de ajánlatos megtartani egy másolatot, még jobb az eredetit megőrizni és másolatot küldeni. Vigyázni kell, mert sűrűn ellenőrzik a sebességet. Nagyobb túllépés esetén felfüggesztik a jogosítványt, s jöhetnek a bonyodalmak. Sokszor lesben állnak a rendőrök olyan helyen, ahol a kilátás megfelelő, és minden kockázat nélkül lehetne előzni, ám ott a záróvonal! Annak átlépése is a jogosítvány felfüggesztésével jár. Az álló radarok csak Predeal és Bukarest között működnek. Az autóba szerelt trafipaxok csak a legközelebbi gépkocsi sebességét tudják bemérni.

Forrás: Kárpáti Igaz Szó