1956 szellemisége, az akkori események számos üzenetet, példát hordoznak magukban, melyekből a fiatalok erőt, hitet meríthetnek, az akkori hősök példájából tanulhatnak – hívta fel a figyelmet megemlékező beszédében Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának debreceni elnöke.

A debreceni fiatalok Murányi Levente '56-os szabadságharcos társaságában

A debreceni fiatalok Murányi Levente ’56-os szabadságharcos társaságában

60 évvel ezelőtt Debrecenben a délelőtti órákban több ezer fiatal gyülekezett az egyetem előtti téren, akik innen a belvárosi pártszékházhoz vonultak, hogy 20 pontos követelésüket kinyomtassák – ismertette, majd hozzáfűzte: ekkor a pártvezetés még tárgyalt a diákokkal. Így folytatta: délután hat óra körül, mikor visszatértek a belvárosba, már a lakosság is csatlakozott hozzájuk. A megyei rendőr-kapitányság épületéből azonban figyelmeztetés nélkül lőni kezdték a békés tüntetőket, s már ekkor életét vesztette két fő, és a sebesültek száma is jelentős volt.

Nekünk, az Ifjúsági Tagozatnak megkerülhetetlen szerepünk van abban, hogy felhívjuk a mai nemzedék, a mostani fiatalok figyelmét arra, mennyire fontos nemzetünk sorsát befolyásoló történelmi eseményeinkről megemlékezni – húzta alá Keresztesy Gergő. Szerinte „1956 szellemisége, az akkori események számos üzenetet, példát hordoznak magukban, melyekből a fiatalok erőt, hitet meríthetnek, az akkori hősök példájából tanulhatnak”.

Fontos jelentőséggel bír a szellemiség, melynek hatására a fiatalok és a civil lakosság haza iránti hűségből, halált megvető bátorsággal, szabadságvágytól feltüzelve szembe mertek szállni a magyarságot megalázó elnyomással – jelentette ki, majd elmondta: ma is állíthatjuk, hogy nem vakmerőség volt, nem a baloldaliak szerint hangoztatott csőcselék lázadása volt ez, hanem színtiszta hazaszeretet és hősiesség.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a Jobbik Ifjúsági Tagozatának nem lehet más a célkitűzése, mint ezt a szellemiséget, 56 lángját tovább vinni, mi több tovább kell adni – közölte. Végül azzal az üzenettel zárta: a mai világban semmi sem lehet fontosabb, mint hazánk és nemzetünk szabadsága, ezért nem ismerhetünk megalkuvást, az 56-os hősök példáját szemünk előtt tartva kell harcos szívvel és lélekkel küzdenünk.

szebbjovo.hu