Richardson tengernagy a Pentagonban (az amerikai védelmi minisztériumban) újságírókkal beszélgetve adott hangot véleményének. Szerinte az elmúlt hetekben lefolyt légi és tengeri incidensek nem voltak drámaiak, s nem vonható le belőlük az a következtetés, hogy Moszkva provokálni szeretné Washingtont.
“Oroszország nem próbál nyílt katonai összetűzést kiprovokálni” – fogalmazott John Richardson, aki az incidenseket inkább afféle “jelzésekként” értékelte. “Moszkva jelzést küld a Baltikumban megnövekedett amerikai katonai jelenlétre válaszul” – vélekedett a hadműveleti főnök. Fontosnak tartotta leszögezni, hogy a térséget Oroszország saját érdekszférájának tartja. “Mi továbbra is figyelemmel kísérjük, hogyan alakulnak, merre fejlődnek a dolgok, s a térségben lévő amerikai katonai parancsnokok az elkövetkező hónapokban a hadműveletek normalizálására törekszenek” – fogalmazott a tengernagy.
Richardson ugyanakkor hozzátette, hogy a Balti-tengeren történteknek megvan az a potenciális veszélyük, hogy félreértések és rossz becslések miatt vagy az amerikai, vagy az orosz katonák tüzet nyitnak a másik félre, s ezzel fegyveres konfliktust gerjeszthetnek a két ország között.
Az orosz légierő gépei ugyanis az elmúlt hetekben számtalanszor repültek túl közel a térségben lévő amerikai USS Donald Cook nevű hadihajóhoz, de az orosz védelmi minisztérium mindahányszor cáfolta, hogy szándékos provokációról lett volna szó. John Kerry, az amerikai diplomácia irányítója hétfőn ugyanakkor megjegyezte: jogos lett volna, ha az amerikai rombolóhajóról tüzet nyitnak az orosz gépekre.
Egy hónappal ezelőtt Curtis Scaparrotti, az amerikai hadsereg tábornoka a szenátus fegyveres ügyekkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán azt fejtegette, hogy minden lehetőséget, akár katonai erő alkalmazását is fontolóra kell venni, ha Oroszország továbbra is “zaklatja” a Baltikumban lévő amerikai erőket. Scaparrotti – akit Barack Obama elnök az Európában állomásozó amerikai haderő vezetőjének jelölt – akkor leszögezte azt is, hogy az Egyesült Államok fenntartja magának a jogot a nemzetközi vizeken végrehajtandó műveletekre.
John Richardson tengernagy pedig hétfői rövid sajtótájékoztatóján felszólította Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben az 1972-ben aláírt egyezményt, amely lehetővé teszi a két ország közötti tengeri incidensek elkerülését.
(MTI)