A kubai területen lévő Guantánamo katonai támaszpontján a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után hozta létre a börtöntelepet még George W. Bush kormányzata, annakbezárása Obama elnök egyik ígérete volt, amelyet még a 2008-as elnökválasztási kampányában tett.
Csütörtökön délelőtt azonban a szövetségi képviselőház olyan törvényt szavazott meg, amely megtiltja a Guantánamón őrzött foglyok elszállítását máshová, s ezzel lényegében akadályozza Obama ígéretének valóra váltását, azaz a börtön bezárását.
Az elfogadott törvény tervezetét Jackie Walorski, indianai republikánus képviselő nyújtotta be, és a képviselőház 244:174 arányban szavazta meg. A foglyok elszállítására vonatkozó tiltás az Egyesült Államok következő elnökének hivatalba lépéséig, vagy a 2017-es pénzügyi év nemzetvédelmi törvényének elfogadásáig érvényes (ha a törvényt az új elnök hivatalba lépése előtt fogadnák el). Tizenkét demokrata képviselő megszavazta a törvényt, négy republikánus viszont ellene voksolt.
A voksolás után Walorski képviselő a sajtónak elmondta, hogy a következő lépés az lesz, hogy a szenátus is így döntsön. Mindezzel együtt is, koántsem biztos, hogy az esetleg törvényerőre emelt törvény életbe is lép, hiszen Obama elnök vétót ígért.
A republikánus képviselők azzal érveltek a törvény mellett, hogy a foglyok szabadon bocsátása veszélyezteti az amerikai nemeztbiztonságot, s ennek indoklásaként azt hozták fel, hogy két korábbi fogoly, akit Obama elnök bocsátott szabadon, bizonyítottan terrorszervezethez csatlakozott.
Guantánamón jelenleg még 61 foglyot őriznek, közülük húszat már tisztáztak, ők aszabadon bocsátásukra várnak.
(MTI)