Az Egyesült Államok két vezető üzleti egyesülete – a Termelők Nemzeti Társulata (NAM) és az USA Kereskedelmi Kamarája – június 26-án nyilatkozatot tett közzé a vezető amerikai és brit országos médiákban. Lényege a következő: az egyoldalú gazdasági szankciók Oroszországgal szemben elsősorban az amerikai gyártókat fogják hátrányosan érinteni és a konkurenseknek szerezhetnek előnyt.

Az Obamának szóló óvó nyilatkozatot aláírta személyesen a NAM elnöke, Jay Timmons és a Kereskedelmi Kamara elnöke, Thomas J. Donohue.

Ahhoz, hogy megértsük, mit is jelent a két üzleti társulat által Obama ukrajnai politikájára zúdított sortűz, tudni kell a következőket.

A Termelők Nemzeti Társulata az amerikai üzleti körök leghatalmasabb szervezete, amely több mint 14 ezer olyan ipari céget tömörít soraiban, amelyek összesen 12 millió embernek adnak munkát. A NAM-tagsággal rendelkező társaságok évente több mint 1,8 trillió USA-dollárra állítanak elő termékeket. Az amerikai kereskedelmi kamara az amerikai gazdasági minden szektorában összesen 3 millió céget tömörít soraiban.

A nyilatkozat tulajdonképpen az üzleti Amerika aggályainak kifejezése lett a kormányzat ukrajnai politikája vektorával kapcsolatban.

Az amerikai üzleti körök attól tartanak, hogy a Fehér Ház immár nem „ukrajnai politikát” folytat, hanem „ukrajnai vérbosszút”. A Moszkvával szembeni újabb szankciók életbe léptetésére vonatkozó fenyegetések pedig Obama megszállottságát tükrözik. Egyfajta politikai vérbosszúról van szó, amelyet a Vlagyimir Putyin ellen minden külpolitikai irányvonalon – a Közel-Kelettől Ukrajnáig és Kínáig – vesztesre álló amerikai elnök űz.

A nyilatkozat szerzői nyíltan megmondják, hogy a szankciók miatt az amerikai cégek szerződéseket veszthetnek el, helyüket pedig európai gyártók foglalhatják el. „Nem egy-két évre szorítanak ki bennünket a piacról, hanem évtizedekre szólóan” – olvasható a nyilatkozatban.

Az Egyesült Államok és európai szövetségeseik megközelítése az ukrajnai válságot illetően abszolút kontraproduktív, a helyzet értékelése pedig nagyon távol áll a valóságtól – véli Robert Oulds, a Bruges Group független brit elemzőközpont igazgatója.

Oroszország legutóbbi lépései azt bizonyítják, hogy egyáltalán nem állt szándékában behatolni Ukrajnába. A kérdés körül folyamatos a hisztéria. Állítják, hogy a határon orosz csapatokat vonnak össze, ami a valóságban nem történt meg. A Nyugat nem kíván erről tudomást venni és elismerni azt a kárt, amelyet Ukrajnának okozott a törvényellenes hatalomváltás támogatásával.

http://hungarian.ruvr.ru/2014_06_26/273970024/

Fotó: AP/Carolyn Kaster