Hat megyére és a fővárosra másodfokú, az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a várható viharos szél miatt a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

A meteorológiai szolgálat arra is kitért: hétfő reggel a szélvédett, gyengén felhős, a környezetükhöz képest alacsonyabban fekvő tájakon előfordulhat gyenge talaj menti fagy. A nap második felében északnyugat felől erős hidegfront érkezik. A front előtt és a fronton záporok, zivatarok alakulnak ki – emelték ki, megjegyezve: zivatarokra nagyobb eséllyel az ország déli felében lehet számítani.

Egy-egy erős záport vagy zivatart kisméretű jég vagy jégdara kísérhet. Helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű 10-20, néhol esetleg 20 milliméternél is több csapadék hullhat – tették hozzá.

Az országos középtávú előrejelzés szerint a jövő héten hűvös, szeles, esős idő várható.

(MTI)