Az egészségügyért felelős államtitkárság nem foglalkozik az úgynevezett extrémadó kérdésével – közölte a szaktárca a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület felvetése kapcsán csütörtökön az MTI megkeresésére. A szervezet szerint az ittasan vezetőknek, a gyorshajtás miatt balesetet okozóknak, illetve az extrém sportok űzése közben megsérülteknek úgynevezett extrémadót kellene fizetniük.

Csiba Gábor, az egyesület vezetője a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy ezekben az esetekben a társadalombiztosító csak a közvetlen életmentés és az állapot stabilizálásának költségeit állná. Az egyéb beavatkozásokat az érintetteknek kellene fedezniük, vagy saját forrásból, vagy külön biztosításból.

A szövetség, amely a “hamburgeradó” ötletét vetette fel korábban, üdvözölte, hogy kedden a kormány elfogadta a népegészségügyi termékdíj bevezetését. Ehhez kapcsolódóan az alkohol- és dohánytermékek többletadójának kivetését javasolják, mivel ezek szintén az egészségügyi ellátórendszer számára jelenthetnének többletbevételt.

MTI – szebbjovo.hu