A foglyok elszállítása része az amerikai elnök erőfeszítésének, hogy végleg bezárja a börtöntelepet. Barack Obama tulajdonképpen már az első megválasztása előtti kampányban megígérte ezt, majd 2009-es beiktatása után, az első héten aláírta az erről szóló rendeletét, ám tervét – jobbára a republikánusok támogatásának hiánya miatt – nem tudta megvalósítani.
Idén februárban újabb részletes tervet terjesztett elő a kongresszusban a 2001. szeptember 11-ei terrormerényletek után kialakított speciális börtöntelep bezárására.
Az amerikai védelmi minisztérium szombaton nyilatkozatban fejezte ki háláját a szaúdi királyságnak, amiért foglyokat fogad be. A szaúdi gesztus azért jelentős, mert jemeni állampolgárokról van szó, és a sivatagi királyság eddig mindig elutasította, hogy nem szaúdi állampolgárokat is fogadjon. A kilenc jemenit már évekkel ezelőtt tisztázták, és csak arra várnak, hogy elszállítsák őket. Szülőföldjükre nem térhetnek vissza, a Fehér Ház politikája értelmében ugyanis polgárháború dúlta országba nem lehet átszállítani foglyokat.
Az amerikai elnök a jövő héten Szaúd-Arábiába látogat.
(MTI)