Az információk szerint Washington azzal indokolta a döntést, hogy Milorad Dodik akadályozza az 1991-1995-ös boszniai háborút lezáró daytoni szerződés megvalósulását, mert a boszniai alkotmánybíróság tiltása ellenére a múlt ősszel megrendezte az általa vezetett országrész ünnepnapjáról szóló népszavazást. A szankciók mindazokra az ingatlanokra és vagyontárgyakra vonatkoznak, amelyek Washington fennhatósága alá esnek, valamint megtiltották Dodiknak, hogy az Egyesült Államokba utazzon.
A mintegy százezer halálos áldozatot követelő boszniai háborút követően a daytoni szerződéssel Bosznia-Hercegovinát két nagy önállóságot élvező országrészre osztották: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra.
Tavaly szeptemberben az alkotmánybíróság tiltása ellenére rendeztek népszavazást a szerbek lakta országrészben, és a lakosság túlnyomó többsége igennel válaszolt a feltett kérdésre, hogy szeretné-e, ha a köztársaság napja január 9. lenne. A boszniai szerbek úgy tartják, hogy országrészük 1992. január 9-én jött létre, mert akkor kísérelték meg az elszakadást Bosznia-Hercegovinától, ám törekvésük kudarcba fulladt, ez a próbálkozás volt azonban a boszniai háború egyik közvetlen kiváltó oka is.
A referendum egyes elemzők szerint valójában nem is a köztársaság napjáról szólt, sokkal inkább “főpróbája” volt egy várhatóan 2018-ra időzíteni szándékozott népszavazásnak, amikor a boszniai Szerb Köztársaság lakossága az országrész függetlenségéről dönthetne.
A népszavazást az ország szarajevói vezetése, az Egyesült Államok és az Európai Unió is ellenezte, Oroszország viszont támogatta.
Milorad Dodik egyelőre csak röviden kommentálta a szankciókról szóló hírt, azt mondta, számított hasonló lépésre, hiszen már diplomatavízumot sem kapott, hogy elutazhasson Donald Trump leendő amerikai elnök beiktatására.
Aleksandar Vranjes, Milorad Dodik tanácsadója szerint a szankciók bevezetése csak a távozó amerikai adminisztráció kétségbeesett lépése, és mivel az Egyesült Államok új vezetése jó szándékot mutatott az országrész iránt, azt várják, hogy Dodik neve hamarosan lekerül a tiltólistáról. A boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerdán sajtótájékoztatót tart a témában.
(MTI)