A debreceni Jobbik tisztújításán a közel nyolcvan fős tagság a szervezet egyik alelnökét, Kőszeghy Csanád Ábelt választotta a párt helyi egységének élére. Az elnök úrtól egyebek mellett azt is megtudtuk, hogy milyen előkészületek folynak az önkormányzati választok kapcsán, és milyen veszélyeket rejt a helyhatósági választási rendszerről szóló törvény módosítása.

– Lezajlott a tisztújítás, a debreceni Jobbik Alapszervezet Önt választotta elnökének. Az előzetes elképzeléseinek megfelelően alakult a vezetőség névsora?

– Megpróbáltuk a tisztújítást minél demokratikusabb útra terelni, ezért pártunk alapszabályától eltérően – mely szerint a megválasztott alapszervezeti elnök nevezi meg az alelnökeit – az elnöki mellett az alelnöki pozíciókra is bárki jelölhette magát, aki legalább egy éve tagja a Jobbiknak. Az elnöki posztra egyedül engem jelölt a tagság, így túl nagy meglepetés nem érhetett, azonban a hat alelnöki helyért nyolcan indultak. A megválasztott alelnöki csapat összetétele végül úgy alakult, ahogy a tagokkal folytatott beszélgetésimből ítélve vártam. Mind a hatan régi, elkötelezett harcostársaink, és véleményem szerint mindannyian alkalmasak lettek volna akár az elnöki tisztség betöltésére is. Ezért is érzem különösen nagy megtiszteltetésnek, hogy ők is érdemesnek találtak arra, hogy az ország második legnagyobb városának alapszervezetét vezessem. Ezúton is szeretném megköszönni a teljes debreceni Jobbik tagságnak, hogy bizalmat szavaztak nekem.

– Ön az alapszervezet megalakulása óta alelnöki pozíciót töltött be. Elnökként hogyan fogja folytatni a munkát?

– A vezetés már jól bevált módján nem sokat kell változtatnom, Kulcsár Gergely leköszönt elnökünk – immár országgyűlési képviselő – kiváló munkát végzett. A Jobbik debreceni szervezetének hat évvel ezelőtti tízfős tagsága mára nyolcvan fölé emelkedett, így az egyik legnagyobb létszámú és legjobban szervezett jobbikos közösséggé váltunk az országban.

– Eddig is rengeteg időt és energiát fektetett a Jobbikba. Hogyan fog ez változni?

– A korábbi és a jelenlegi elnökség minden tagja és sok-sok tagunk, valamint szimpatizánsunk a munkája mellett gyakorlatilag még egy munkaidőt vállalt eddig is a Jobbik építésében. Ezekre a harcostársakra elnökként továbbra is számítok. Jómagam pedig továbbra is minden erőmmel azon leszek, hogy a nemzet, és azon belül is különösen Debrecen polgárainak az érdekét szolgáljam.

– Szükséges-e az alapszervezet működésében változtatásokat eszközölni? Ha igen, milyen újításokra lehet számítani?

– A jelenlegi szervezeti rendszer alapvetően jól működik, néhány olyan apróbb kiigazításra van csak szükség, amely egy parlamentbe került középpárt működéséhez szükséges. Ezek elsősorban adminisztratív változtatások, amelyek főleg a vezetőség számára lesznek érezhetőek.

– Hogyan készülnek az önkormányzati választásokra?

– Polgármesterjelöltünket, a Kossuth-téri tüntetők egyik vezetőjét, Ágoston Tibort már az országgyűlési választások kampányában bemutattuk. Az ő bevonásával pedig már el is kezdtük az önkormányzati egyéni képviselőjelöltjeink kiválasztását. 2009-től működik az a tizenegy, debreceni szakemberekből álló szakmai kabinet, amelyek feladatul a Jobbik részletes Debrecen-programjának kidolgozását kapták. A teljes programot a választási kampány kezdetén fogjuk bemutatni, addig is várjuk városunk minden polgárának javaslatát, ötletét ahhoz, hogyan tehetnénk Debrecent egy szabad és élhető várossá.

– Milyen esélyeket lát a helyi Jobbik számára?

– Egyrészt nem akarok jóslásokba bocsátkozni, másrészt még megközelítő tippet sem tudnék adni. Elsősorban azért nem, mert még nem tudjuk pontosan, hogy a most megalakuló kormány hogyan módosítja a helyhatósági választási rendszerről szóló törvényt. A Fidesz által az Országgyűlés elé terjesztett törvényjavaslat elfogadása esetén Debrecenben a jelenlegi 49 önkormányzati képviselő helyett 34 lenne, azonban az önmagában helyeselhető csökkentés mellett feltűnő aránytalanságokat mutatna a mandátumok kiosztása. A kormánypárt javaslata szerint az 50% felett az egyéni képviselőkre leadott szavazatok is felkerülnének az egyébként is aránytalanul csökkentett kompenzációs listára. Ennek a döntésnek Debrecenben egyetlen következménye lehet, a Fidesz az eddiginél is nagyobb egyeduralma a város önkormányzatában. Így egy párt húsz százalék körüli eredmény esetén sem számíthatna többre 3-4 képviselői helynél.


Kőszeghy Csanád Ábel érettségije után programozói munkákat vállalt, majd a Műszaki Főiskolán szembesült a felsőoktatási rendszer hibáival, a hallgatókat elbutító liberális oktatáspolitika rombolásával. Településmérnöki diplomamunkáját az ökoszociális lakásépítésen és munkahelyteremtésen alapuló vidékfejlesztésről írta, szakmai tudásával a magyar vidék fejlődését kívánja szolgálni.

Jelenleg építészeti családi vállalkozásukat vezeti, így közvetlenül tapasztalja az EU-s pályázati források korrupt elosztását. Gyermekkora óta foglalkoztatja hazájának sorsa, 2003-tól szimpatizál a Jobbikkal, 2004-ben egyik alapítója és azóta alelnöke volt az új erő debreceni szervezetének, egészen az elnökké választásáig.