A strasbourgi székhelyű EJEB az ítélethozatal eredményét ismertetve kedden közölte: nem fogadta el Budaházy György azon indoklását, hogy a demonstráció politikai döntés által kiváltott spontán megmozdulás volt.

Az emberi jogok európai egyezményének a gyülekezési szabadságról szóló 11. cikkelyére támaszkodva a bíróság mérlegelte és nem találta arányosnak a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jog használatának mértékét és a közlekedési fennakadások által okozott kárt – áll az EJEB indoklásában.

Budaházy György azért szervezett megmozdulást Budapest egyik legforgalmasabb hídjára a 2002-es országgyűlési választások után, hogy halasszák későbbre a szavazólapok megsemmisítését és számolják újra a voksokat.

Budaházy néhány társával a híd valamennyi sávját elfoglalta, akadályozva ezzel a forgalmat – mindegy 23 ezer ember közlekedését zavarva – reggel nyolc és déli tizenkét óra között. Budaházy ellen a magyar hatóságok eljárást indítottak és végül az anyagi károk megtérítésére és 30 nap közmunkára ítélték.