A rendezvény tíz perc késéssel kezdődött a debreceni Delta moziban. Amikor utána a moderátor, Fodor Tibor a mikrofonhoz lépett, elnézést kért az egybegyűltektől, de mint mondta, amikor a munkahelyén megtudták, hogy hova igyekszik, alig akarták elengedni. Aztán bemutatta a lakossági fórum szónokait, elsőként Konkoly Jánost, a debreceni Jobbik Kulturális és Oktatási kabinetének vezetőjét, majd Kulcsár Gábort, a Jobbik Hajdú-Bihar megyei alelnökét, a 3. választókerület országgyűlési képviselőjelöltjét.

Kulcsár Gábor néhány mondatban bemutatkozott, majd egy friss történettel ismertette meg a hallgatóságot:
– Délelőtt a rendőrségen jártam egy jövő heti rendezvényünk bejelentése céljából. Ott tapasztaltam a következőket: egy elítélt, akinek épp ma kellett volna börtönbe vonulnia, szinte könyörgött valami igazolásért, ami miatt a BV intézetből a rendőrségre küldték át, hogy végre megkezdhesse jól megérdemelt büntetését. Várakozás közben pedig arról beszélgetett a cimborájával, hogy most majd odabenn megint jól kigyúrja magát… Tetszenek ezt érteni? Gyakorlatilag örömmel vonul be a hűvösre, ahol színes tévé és konditerem várja. No, ezért tartalmazza azt a programunk, hogy haladéktalanul meg kell szüntetni a börtönök wellnesz-jellegét. Ne az adófizetőknek kerüljön pénzbe az elítéltek eltartása, azt termeljék csak ki saját maguk. Az állam sorra szüntet meg óvodákat, bölcsödéket, iskolákat, kórházakat, vidéken kispostákat és vasúti szárnyvonalakat számolnak fel, közben pedig új börtönférőhelyek épülnek, amelyekben egy-egy elítélt eltartási költsége napi 8500 forintot tesz ki! No, ez az, ami vérlázító!

Az országgyűlési képviselőjelölt ezután nagy vonalakban ismertette a Jobbik Radikális változás címet viselő választási programját. Kitérve a politikusbűnözés kérdésére, megerősítette, hogy a Jobbik a mentelmi jog eltörlésének pártján áll, és olyan törvénymódosítást szorgalmaz, amely alapján a képviselők, politikusok kétszer olyan súlyos büntetést kapjanak bűnelkövetés esetén, mint egy átlagember.

Konkoly János az oktatás helyzetét elemezve kénytelen volt úgy fogalmazni, hogy az elmúlt évtizedekben a szociálliberális kormányzat gyakorlatilag mindent elrontott e téren, amihez csak hozzányúlt. Olyan rendszereket vezetett be, amik már fejlett nyugat-európai országokban sem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket, és hosszú éveken keresztül képtelen volt rendben levezényelni az érettségi vizsgákat. Az iskolákban gyakorlatilag már krétára sincs pénz, és sok helyen a szülők maguk festik ki a tantermeket, de a digitális tábla projekten valakik megint jól megszedték magukat. Persze mindezen kudarcoknak az elmúlt években soha felelőse nem akadt.

A Jobbik oktatáspolitikai programja egyértelműen fogalmaz. Az úgynevezett bolognai rendszertől kezdve az emelt szintű érettségiig ki kell dobni mindent, ami nem működik, és vissza kell térni mindahhoz, ami már bevált és hosszú évtizedeken keresztül eredményesen működött, például a 8+4 osztályos oktatáshoz, illetve a három évfolyamos szakmunkásképzéshez. Az egyetemi oktatásban pedig vissza kell térni a minőségi elvárásokhoz a jelenlegi mennyiségi elvárásokkal szemben.

A Jobbik vissza kívánja állítani a pedagógusi pálya becsületét, mind anyagi, mind erkölcsi értelemben, azt a tűrhetetlen állapotot pedig haladéktalanul fel kell számolni, hogy az iskolákban akár tanulók, akár szüleik rendbontásra merjenek vetemedni, nem ritkán a tanárokat inzultálva és bántalmazva.