A 2009. január 11-én tartott ferencvárosi időközi választáson Szegedi Csanád a Jobbik színeiben a harmadik legtöbb szavazatot kapta. A választópolgároknak csupán egynegyede járult a szavazóurnákhoz – ebből teljesített a Jobbik történelmi, 8,5%-os eredményt.
Jónás Levente, a barikád.hu munkatársa a két választási forduló között interjúvolta meg Szegedi Csanádot.

Hogyan értékeli az eredményt?

Mindenekelőtt köszönettel tartozom a ferencvárosiaknak, akik e történelmi eredményhez juttatták pártunkat. A választást értékelve egyrészről mindjárt az elején le kell szögeznem: történelminek kell értékelni azt a tényt, hogy a Jobbik Budapest IX. kerületében ilyen erős eredményt hozott. Bár a választás első fordulója az alacsony részvétel miatt érvénytelen és eredménytelen lett, mégis azt kell mondanom, hogy jobbikos győzelem született: hiszen soha önállóan a Jobbik még nem végzett a harmadik erőként. Meggyőződésem, hogy az alacsony részvétel ráadásul a Jobbiknak is alacsony eredményt hozott; magasabb részvételnél a Jobbik is magasabb számú szavazatot kapna. Ezt igazolja a részletes választási eredmény is: ahol magasabb volt a részvétel, ott a Jobbik is több szavazatot kapott. Két szavazókörben még az MSZP-t is megvertük. Ebben a fordulóban egyedül a Jobbik volt képes mozgósítani.

Az első fordulót a Fidesz nyerte. Mi várható a második fordulóban?

Meg fogjuk ismételni az első fordulós eredményünket. Döntés született arról, hogy a Jobbik elindul, és nem lép vissza senki javára. Puszta választási matematika szerint egyfelől el is kell indulnunk, hiszen, ha a Jobbik nem indul el, akkor 8,5 százalékkal kevesebb részvételre lehet számítani, és meg kell ismételni az egész választást. A Fidesz győzelme borítékolható, bár ezzel kapcsolatban meggyőződésem, hogy kevés dolog fog változni attól, hogy a száz-ikszedik fideszes képviselő is az országházban fog ülni, ellenben a Jobbik számára nagyon is fontos, hogy megkapja azt a támogatást, amely országosan egyre jobban érezhető, mérhető. Mert szükség van a Jobbik által megfogalmazott kérdésekre és válaszokra – nemcsak Ferencváros, hanem egy egész ország sorsa múlik ezen.

A második fordulóban szintén indul a Munkás-, Humanista,- törpepártok, a parlamenti pártok közül csak a Fidesz és az MSZP. A MIÉP és az MDF nem tudott jelöltet állítani, az SZDSZ-es jelölt pedig visszalépett.

Az SZDSZ visszalépése üdvözlendő, reméljük, hogy ez is a 2010-es választási eredményeket vetíti előre, ahogy a Jobbik 8,5%-os harmadik helyezése is. Az SZDSZ az évek során bebizonyította, hogy politikailag és erkölcsileg is méltatlan a magyar választópolgárok bizalmára. A mostani választáson egy budapesti, szdsz-es fellegvárban utasított maga mögé a Jobbik az SZDSZ-t. Vidéken az SZDSZ már gyakorlatilag nem is létezik, és Budapesten is az enyészet útjára lépett. Nem véletlenül. Az a megalázó gyakorlat, amit ez az alakulat folytat a magyar emberekkel, hagyományokkal és érzésekkel szemben, az undorító és mélységesen elítélendő. Gondoljunk csak azokra a felháborító nyilatkozatokra és cselekedetekre, amelyeket a Szent Koronával, a Turul-ősjelképpel, az Árpád-házi történelmi zászlónkkal szemben tettek, vagy éppen Horn Gábor fenyőtorzós képeslapjára, Eörsi mondataira a felvidéki magyarellenes rendőrterrorról. És nem megbocsátható a státusztörvény, a kettős állampolgárság ügyében a magyart gyűlölő hangulatkeltés. Az SZDSZ a gyűlölet szélsőséges pártja.

Nemsokára Európa parlamenti választásokat rendeznek. A nagy pártok készülődnek. És a Jobbik?

A listavezetőnk Morvai Krisztina lesz, ez már önmagában nagy visszhangot váltott ki a hazai közéletben. A Jobbik bebizonyított most már Ferencvárosban is, hogy felnőtt a választói kihíváshoz, Budapesten is erős. Hasonló vagy jobb eredményre számítok; egy országos szintű választáson a Jobbik meg fogja mutatni az erejét. Kartalon nemrégiben egy időközi polgármester választáson 9,86%-ot értünk el. Jelenleg a Jobbik az egyedüli párt, amely mer foglalkozni a mai magyar valóság égető kérdéseivel. Nemcsak Budapestről kívánjuk száműzni a cigánybűnözést, a korrupciót, a káoszt és a magyargyűlöletet. A programomat részletesen elolvashatják a honlapomon. Ehhez kérem továbbra is a ferencvárosi választók támogatását.

Jónás Levente