A kultúráért felelős államtitkárság vasárnap este az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Kóti Árpád munkásságáért 1985-ben érdemes művészi, 2001-ben kiváló művészi címmel tüntették ki. 2014-ben átvette a Kossuth-díjat, s ugyanebben az évben a nemzet színészének választották.
“Művészetét izgalmas szerepformálás, a színészi játék hitelessége jellemezte. A legszebben és legtermészetesebben beszélő színészeink közé tartozott” – fogalmazott az Emmi.
Mint kifejtették: Kóti Árpád 1934-ban született a Békés megyei Bucsán. 1958-ban végzett a Színművészeti Főiskolán, ahol többek között Törőcsik Mari és Bodrogi Gyula osztálytársa volt. Játszott a Békés megyei Jókai Színházban, az egri Gárdonyi Géza Színházban, a veszprémi Petőfi Színházban és a szolnoki Szigligeti Színházban, majd 1963-ban a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött, melynek több mint öt évtizeden keresztül tagja maradt.
Az Emmi közleménye szerint Kóti Árpád elsősorban drámai karakterszerepeket alakított, melyek közül kiemelkedik Csehov Ványa bácsija, Hamvai Kornél Márton partjelző fázik, Marin Drzic Dundo Maroje, valamint Tóth-Máthé Miklós Én, Károli Gáspár című darabjának címszerepe. Nagy sikert aratott Háy János Gézagyerek című darabjának Herda Pityujaként is. Filmbéli szerepei közül az Emmi kiemelte a Tűzoltó utca 25. és a Ponyvapotting című alkotásokat emelte ki.
A debreceni Csokonai Nemzeti Színház vasárnap tudatta az MTI-vel, hogy életének 81. évében vasárnap hajnalban elhunyt Kóti Árpád, a nemzet színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész. Kóti Árpádot, aki április 11-én lett Debrecen díszpolgára, a városi önkormányzat saját halottjának tekinti.
(MTI)