Fazekas Géza ismertette: az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján, fiktív gyakornoki foglalkoztatás gyanújával, költségvetési csalás miatt indult nyomozásban tavaly szeptemberben kérték a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az EP korábbi, ugyancsak Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztésére vonatkozó döntése ugyanis csak a kémkedési ügyre vonatkozott. Mivel a mentelmi jog felfüggesztése konkrét bűncselekményhez kapcsolódik, újra kérniük kellett a mentelmi jog felfüggesztését – magyarázta.
A szóvivő azt mondta: az EP-től annyi tájékoztatást kapott az ügyészség, hogy a jogi bizottság elé utalták az ügyet, ahol a raportőrt jelöltek ki.
Arra az újságírói kérdésre, mennyiben nehezíti az eljárást, hogy ennyi idő alatt nem függesztették fel a képviselő mentelmi jogát, Fazekas Géza azt mondta: amíg nem függesztik fel a mentelmi jogot, nem járhatnak el, “meg van kötve a kezünk”. Ez “nyilván nem segíti az eljárást” – hangsúlyozta.
Az LÜ korábban azt közölte, hogy a gyanú szerint Kovács Béla 2012-2013-ban gyakornoki szerződést kötött négy emberrel, akik a szerződések szerint a képviselő mellett Brüsszelben több hónapos szakmai gyakorlatot teljesítettek. Az ügyészség szerint azonban a négy ember nem járt Brüsszelben, és ott nem dolgozott a politikusnak. Mindezzel Kovács Béla jogtalan anyagi előnyt biztosított az álgyakornokoknak – közölte még tavaly az ügyészség.
A politikus mentelmi jogát egy másik ügyben függesztette fel az Európai Parlament tavaly október 14-én. Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havonta Moszkvába látogat. A mentelmi jog felfüggesztését követően a Központi Nyomozó Főügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Kovács Bélát tavaly december 4-én. A politikus panasszal élt, tagadta a bűncselekmény elkövetését, és érdemi védekezést is előterjesztett. A panaszt a Legfőbb Ügyészség elutasította.
Simon Richárd, a Központi Nyomozó Főügyészség helyettes szóvivője az MTI-t kedden arról tájékoztatta, hogy az ügyben 2017. június 20-áig hosszabbították meg nyomozást.
(MTI)