Németh Ágnes ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője a rendőrség és polgárőrség csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: az ünnepek előtt egyre többen rendelnek majd ajándékot az interneten, de az internetes vásárlásoknál is szem előtt kell tartani a biztonságot. Mint mondta, tanácsos csak olyan weboldalon rendelni, amelynek van adatvédelmi szabályzata, és vannak elérhetőségek az üzemeltetőkhöz, de tisztázni kell a szállítási és fizetési feltételeket is.
Az osztályvezető hangsúlyozta: internetes fizetéskor nem kérnek PIN-kódot, ezért a szabálytalanság legkisebb jelére is célszerű a bankhoz vagy rendőrséghez fordulni.
Szólt arról is, a zsúfolt karácsonyi vásárokban és a közösségi közlekedési eszközökön is előfordulhatnak zseblopások, ezért nagyon fontos, hogy hol tároljuk értékeinket. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a bankkártya PIN-kódját soha ne tároljuk együtt a bankkártyával.
Az autóval közlekedők figyelmét pedig arra hívta fel, hogy semmit ne hagyjanak a kocsi utasterében, ha parkolnak.
Kiss Csaba, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára türelemre intette a közlekedőket. Mint mondta, közlekedésbiztonság szempontjából veszélyesebb időszak közeledik, megnő a bevásárlóközpontok környékén és az ország főútjain is a forgalom, zsúfoltabbak az utak, és lelassul a közlekedés.
Hozzátette, még hétköznap délután is zsúfoltság alakulhat ki a bevásárlóközpontok, piacok, karácsonyi vásárok közelében, az emberek türelmetlenebbek, főleg, ha az időjárás is nehezíti a közlekedési viszonyokat, a rendőrség tapasztalatai szerint ilyenkor megnő a gyalogosokat érintő balesetek száma is. Mint mondta, fontos, hogy ebben az időszakban is fokozottan figyeljünk egymásra, főleg a gyalogosokra és kerékpárosokra, nekik azt tanácsolta, ők lakott területen kívül napközben is viseljenek fényvisszaverő mellényt.
A rendőrség munkatársai fokozottan ellenőrzik az utakat, különösen az autópályákat és főútvonalakat, és kiszűrik a gyorshajtókat, bódult állapotban vezetőket illetve a biztonsági öv nélkül utazókat.
Felhívta a figyelmet arra, is: a téli időszakban ajánlott, hogy legyenek az autóban olyan eszközök, amelyek – ha például elakadunk vagy balesetet szenvedünk – “segítik a túlélést”, mint például a telefontöltő, a hólapát, meleg takaró.
Kardos Pál, az Országos Polgárőr Szövetség alelnöke jelezte: a polgárőrök a karácsonyi időszakban fokozott járőrszolgálatot látnak el, részben önállóan, részben a rendőrséggel közösen.
Csiszér-Kovács Viktória, az ORFK szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a közelgő karácsony, a bevásárlás és a vendégmunkások hazautazása miatt élénkebb személyforgalomra, esetleg torlódásokra lehet számítani a közúti határátkelőhelyeken, de a rendőrség felkészült a határforgalom ellenőrzésére, az utasforgalom kezelésére. Felhívta a figyelmet arra, hogy a román hatóságok által bevezetett fokozott ellenőrzés keretében alkalmazott utasregisztrációs intézkedések miatt a magyar-román határszakasz átkelőhelyein avárakozásidő növekedésére lehet számítani.
A rendőrség azt javasolja, hogy a határforgalmi helyzetről, a várakozási időkről tájékozódjanak a rendőrség hivatalos honlapján, a www.police.hu-n, és válasszanak kisebb forgalmú átkelőket a várakozások elkerülése érdekében.
(MTI)