A Jobbik elfogadhatatlannak tartja, hogy a menekültválság leple alatt a megmaradt állami földeket fideszes oligarchák kezébe juttassák – jelentették ki mai sajtótájékoztatójukon a nemzeti ellenzék képviselői, Demeter Pál megyei frakcióvezető, valamint Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik debreceni önkormányzati frakció vezetője.

Kőszeghy Csanád Ábel és Demeter Pál

Kőszeghy Csanád Ábel és Demeter Pál

Demeter Pál felidézte: Lázár János augusztus 27-i tájékoztatóján közölte, hogy a kormány felkérte Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a nemzeti földalapot az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére. Hozzátette: 300-380 ezer hektár állami területet értékesíthetnek, ráadásul a szántók, a legelők és a gyümölcsösök eladása annyira sürgős a kormánynak, hogy már idén októberben megkezdődhet a földek kiárusítása.

A kormány 500 milliárd forint gyors bevételt vár a döntéstől, és Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetője szerint az idei év végére le is zárulna a földek elkótyavetyélése – húzta alá a Jobbik képviselője, majd felhívta a figyelmet: ezzel a lépéssel a kormány elherdálja a vízkincsünk mellett megmaradt utolsó nemzeti vagyont is, és amivel egy újabb lépést tesz hazánk gyarmati helyzetében bebetonozására. Kitért rá: az állami tulajdonú földek hazánk termőterületeinek csupán 10%-át teszik ki, a Jobbik  szerint ezt az arányt nem lenullázni kellene, hanem érdemben növelni.

Bár a földet jelenleg legalább három éve bérlőknek elővásárlási joga lenne a tervek szerint, ezt csak akkor érvényesíthetnék, ha ők tennék a legmagasabb licitetet is – ismertette Demeter Pál, majd elmondta még: mellesleg az árveréseket kizárólag a megyeszékhelyeken tartanák, ami már önmagában hátrányt jelent a kisebb földterületre pályázó falusi gazdáknak, arról nem is beszélve, hogy olyan hirtelen jött ötletről van szó, amely esélyt sem adott a gazdáknak arra, hogy az földvásárláshoz szükséges forrásokat előteremtsék.

Kőszeghy Csanád Ábel elképesztőnek tartja, hogy egy ilyen súlyú döntést egy egyszerű kormányhatározattal akar meghozni a kormány az országgyűlés bevonása, és annak jóváhagyása nélkül. Úgy fogalmazott: a kormány a jelenlegi menekültkrízis árnyékában próbálja végrehajtani az elmúlt 25 év legkomolyabb köztulajdon-lopását.

A Jobbik minden parlamenti és törvényes eszközzel élni fog annak érdekében, hogy a még megmaradt állami földek értékesítését megakadályozza – jelentette ki a politikus, majd részletezte: kezdeményeztük egy vizsgálóbizottság felállítását, amellyel az szeretnénk kideríteni, hogy milyen következményekkel járna, ha a megmaradt állami földvagyont is széthordanák.

Így folytatta: a földtörvényhez privatizációt gátló törvényjavaslatot nyújtottunk be, amelynek elfogadásához elég lenne a képviselők felének támogatása, s ebben a Fidesz jobb érzésű képviselőre is számítunk. A Jobbik az Alaptörvényhez is benyújtott egy módosító javaslatot, amely csupán egyetlen mondatból áll: „A termőföld és az erdők forgalomképtelenek” – tette hozzá Kőszeghy, ám azt is megjegyezte: ennek elfogadásához az országgyűlés kétharmadának szavazatára lenne szükség.

A Jobbik debreceni frakcióvezetője szerint a kormány semmilyen komolyan vehető érvet nem tud felhozni a földek eladása mellett, így világosan látszik, hogy kizárólag két oka van a maradék nemzeti vagyon hirtelen kiárusításának, ezek pedig a következők: gyors bevételszerzés a költségvetésnek, illetve pár ezer hektár föld tulajdonba adása a Fidesz közeli oligarcháknak, feltehetően fillérekért. Végül így zárta a tájékoztatót: ez lehet az évszázad lenyúlása.

szebbjovo.hu