Az ABC televíziós hálózathoz tartozó WATE 6 csatorna híroldala szerint James Comey kérdésre válaszolva a Tennessee állambeli Knoxville-ben beszélt erről, amikor felkereste az FBI helyi kirendeltségét.
“Nem mondtam, hogy Lengyelország felelős volt a holokausztért. Valahogy nagyon is azt kívánom, hogy bárcsak nem említettem volna meg egyetlen országot sem, mert ez többek figyelemét elterelte a lényegről” – nyilatkozott Comey.
“Kissé aggaszt, hogy egyes országokban ez a lényeg elsikkadt. Nem kétséges, hogy Lengyelország hősiesen ellenállt a náciknak és hogy néhányan hősiesen oltalmazták a zsidókat, de afelől sincsen kétely, hogy minden nácik által megszállt országban voltak emberek, akik kollaboráltak a nácikkal” – tette hozzá.
Az FBI főnöke az Egyesült Államok Holokauszt Emlékmúzeumában múlt szerdán tartott megemlékezésen arról beszélt, a Szövetségi Nyomozó Iroda minden új ügynöke számára kötelezővé teszi a múzeum látogatását, hogy lássák: “jó emberek, alárendelve magukat a náci eszméknek, milliók meggyilkolásában segítettek”.
Beszédében, amelyet szerkesztett formában közölt a The Washington Post című napilap is, Comey a holokauszt legszörnyűbb tanulságának mondta azt, hogy az emberek “képesek lemondani az egyéni erkölcsükről, és – egy csoport hatalmának alárendelve magukat – szinte mindenbe beleegyezhetnek”. Hozzátette, ezek az emberek “úgy gondolják, hogy a gyilkosok és cinkosaik Németországban, Lengyelországban, Magyarországon és olyan sok más helyen nem tettek semmi rosszat”.
Comey kijelentései felzúdulást okoztak Lengyelországban, ahol a lengyel külügyi tárca képviselője vasárnap diplomáciai tiltakozó jegyzéket adott át a varsói amerikai nagykövetnek, amelyben bocsánatkérést követelt az Egyesült Államoktól. Szijjártó Péter külügyminiszter kedden úgy fogalmazott: az FBI igazgatója olyan kijelentést engedett meg magának, amely “Magyarországra nézve és a magyar emberekre nézve rágalmazásnak tekinthető, kifejezetten sértő, történelmietlen, és durva és bántó általánosítást és felületességet” tartalmaz.
Hétfőn Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a holokauszt idején az üldözötteket mentő lengyel, magyar és más európai hazafiak tetteinek méltatásával reagált az FBI főnökének állításaira.
http://wate.com/2015/04/21/fbi-director-during-knoxville-visit-attempts-to-clarify-controversial-remarks-about-polands-involvement-in-the-holocaust/
(MTI)