Oszkó Péter érdekes figura – az MSZP többi politikusával egyetemben. Most, hogy tulajdonképpen semmit sem tehetnek a magyar gazdaságért, na, most lett a legokosabb mindegyik.

Oszkó Pétertől hétről hétre hallhatunk valamilyen okosságot. Legutóbb vasárnap este, az ATV-ben hasonlította Orbánékat Gyurcsány 2006-os ámokfutásához. Szerinte az új kormány ugyanazokat a hibákat követi el, mint Gyurcsányék 2006-ban, amikor is a saját népszerűségüket szem előtt tartva nagy ívben tettek a költségvetési hiányra.

Vajon ha Oszkó pénzügyminiszterként tesz ilyen megjegyzést, meddig ül a bársonyszékben? Nem sokáig az biztos. Mekkora szája van egyeseknek – utólag!

Oszkó figyelmeztet továbbá, hogy az IMF-EU kombóval nem jó ujjat húzni. Lehet, hogy igaza van, de tekintsünk ki néhány száz kilométerre keletre… Romániában eredetileg 3,6 százalékos hiányt céloztak meg, amit már tavaly(!) 5,9 százalékra, plusz idén további 6,8 százalékra emeltek. Van, akinek enged az IMF-EU, van, akinek nem. Hogy ez kinek köszönhető, az előző vagy a jelenlegi kormánynak, az talány… Mindenestre érdekes az IMF és az Unió kettős mércéje is.

Emellett érthetetlen Oszkó (és az egész MSZP) hozzáállása a bankadóhoz. Az egyik ellenérv szerint ezt a pénzt a gazdaságtól veszik el. Egy fenét! Ezt a pénzt a színtiszta profitból halásszák le, amit drága bankjaink úgy tettek volna zsebre mint a szél.

Másik érv a bankadó ellen, hogy azt – talán, lehet, elképzelhető, bár a bankárok azt mondták, hogy nem így lesz – az ügyfelekre fogják terhelni. Akik ezzel érvelnek, azok gondolkodjanak el azon, hogy vagy bankadó, vagy újabb megszorítások. Lehet választani. Ha a bankok ránk is terhelik egy részét, már akkor is jobban járunk, mintha az egészet mi fizetnénk…

Oszkónak akkor kellett volna okos(abb)nak lennie, amikor lehetősége volt rá. Utólag könnyű, nem igaz?

kiforditott.blog.hu