Z. Kárpát Dániel, a Jobbik országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján a magyar élelmiszer-biztonsággal kapcsolatos észrevételeit osztotta meg a sajtó megjelent képviselőivel, illetve kifejezte aggodalmát, hogy nem megerősített információk szerint az IMF titokban tárgyal a kormány képviselőivel.

A képviselő tájékoztatóját azzal kezdte, hogy a Jobbik élelmiszer-kommandója több tucat fajtájú „magyar termék” emblémájú élelmiszert talált áruházláncok polcait vizsgálva. melyek hátoldalán a kínai, marokkói, perui származás szerepelt. Mint kifejtette, jelen pillanatban egyetlen jogszabályt sem sért meg az a cég, amely termékét magyarként jelöli meg akkor is, ha pusztán a csomagolást végezték hazánkban, tehát elvileg bármilyen élelmiszeripari szemét eladható jogkövetkezmény nélkül.

A képviselő utalt arra, hogy korábban azonnali kérdést intézett ez ügyben a nemzetgazdasági miniszterhez, aki válaszában elismerte a jobbikos képviselőnek jogos az aggálya, ám nem tudott kérdésére érdemi választ adni, hogy mit kívánnak ez ügyben tenni.

Öt hónap eltelt, a kormányzásból, de nem történtek intézkedések annak érdekében, hogy mi védi meg a magyar vásárlókat az EU-n kívülről származó, sokszor vitatható tartalommal rendelkező élelmiszerek egészségre káros hatásától. A Jobbik módosító indítványt szeretne benyújtani, hogy rendezzék végre a magyar védjegyek ügyét, miszerint a cél az lenne, hogy azokra a termékekre kerülhessenek fel, amelyek kizárólag hazai alapanyagból készülnek.

A képviselő szerint a hazai gyártású termékek ÁFÁ-ját csökkenteni kell támogatva a magyar termelőket és gyártókat. Meg kell szüntetni azokat az anomáliákat, amelyek hosszú évek óta sújtják a gazdálkodókat. Vannak jó példák más országokban, csak politikai akarat kell hozzá. A Jobbik szorgalmazza a „hamburger adó” bevezetését, miszerint az egészségre, káros élelmiszerekre és élvezeti cikkekre különadót vetnének ki.

A jobbikos képviselő sajtótájékoztatóját az IMF hazai szerepvállalásával folytatta, hogy nem megerősített információ szerint az IMF képviselői Budapesten tárgyalnak és senki sem tudja, hogy miről van szó ezen a megbeszélésen.

Ideje lenne végre véget vetni az ország sorsát rossz irányba befolyásoló nemzetközi háttéralkuknak, paktumoknak. Az IMF delegáció jelenlétének titokban tartása kapcsán felmerül a gyanú, hogy egy újabb hitelfelvételről lehet szó.

Az IMF-el való kapcsolatoknak nincs jó vége, mert nemzetgazdasági döntéseket befolyásolnak. Az IMF-el való kapcsolatokat csak konzultációk szintjére kellene redukálni és a nemzeti szuverenitás modelljét kell alkalmazni, amelyre a Jobbiknak ki van dolgozva egy programcsomagja.

A megszorítások politikája szerte a világon megbukott.

Kérdésre válaszolva Z. Kárpát Dániel elmondta, hogy a kormány által bevezetett válságadóból származó bevételkiesésnek ne a magyar fogyasztók legyenek a kárvallottjai, ezért egy árfigyelő rendszert kell létrehozni és minden indokolatlan árkilengést szankcionálni kell.

Arra a kérdésre, hogy szerinte a napokban bejelentett “válságadó” mennyire megoldás a pénzügyi nehézségek kezelésére, Z. Kárpát Dániel azt válaszolta, hogy nem 3-4 évben kell gondolkodni, hanem hosszabb távra, akár 20 évre előre. A Jobbik programjában szerepel, hogy a hazánkban megtelepedett multinacionális cégeknek is részt kell vállalniuk a közteherviselésből. Aki tisztességes haszonra hajt, annak tisztában kell azzal lennie hogy az általa előállított és árusított termékeknek nem szabad egészségre károsnak lennie, és járuljon hozzá a közterhekhez.

jobbik.hu