Reuven Rivlin hangsúlyozta, hogy “Izrael állam (léte) és a Németország és Izrael közötti kapcsolat nem kárpótlás a holokausztért”.
A zsidó állam nem is várja el, hogy Németország kiálljon mellette valamennyi kérdésben. “Kapcsolataink nem azon az elven alapulnak, hogy Németországnak mindenben és minden áron támogatnia kell Izraelt. Éppen ellenkezőleg: az a normális viszony, amelyet sikerült kialakítanunk, olyan helyzetet teremt, amelyben barátként el tudjuk fogadni, hogy nem mindig egyezik a véleményünk” – mondta az izraeli államfő.
“A holokauszt mindig is trauma lesz, a németeknek is, a zsidóknak pedig természetesen még inkább”, a két ország között azonban ennek ellenére “igazi partnerség” jött létre – tette hozzá.
A németek megértették, hogy “éppen úgy szembe kell nézniük a holokauszttal, mint a zsidóknak”, ez a belátás pedig hozzájárult ahhoz, hogy a zsidók elfogadták, hogy a németek okulni akarnak a múltból és őszintén vallják, hogy “soha többé” – hangsúlyozta az izraeli államfő.
Németországnak viszont meg kell értenie, hogy az “önvédelem szükségszerűsége olyan döntésekhez vezet, amelyek Európa számára nem mindig elfogadhatóak” – tette hozzá Reuven Rivlin, utalva a német és az izraeli kormány vitáira, amelyek a várakozások szerint az államfő háromnapos látogatása során is napirendre kerülnek.
A mindenkori berlini vezetés számára az izraeli államiság biztosítása alapvető kötelesség, ugyanakkor Berlin bírálja a megszállt területeken folytatott telepépítési politikát és kiáll az izraeli-palesztin konfliktus két állam – Izrael és Palesztina – létén alapuló megoldása mellett.
Reuven Rivlin vasárnap este érkezett Berlinbe. Hétfőn tárgyal Joachim Gauck német államfővel, kedden pedig Angela Merkel kancellárral és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterrel folytat megbeszélést. A német-izraeli diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulójára számos programot szerveztek, a rendezvénysorozat csúcspontja a Berlini Filharmonikusok kedd esti hangversenye lesz. Az izraeli államfő látogatásának idejére rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be a német fővárosban.
(MTI)