A találkozó után Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Staudt Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője tájékoztatta a sajtó képviselőit.
Schiffer András üdvözölte, hogy a jövőben hangsúlyt kap a bírói döntések, a perek kimenetelének átláthatósága a polgárok számára. Bírálta ugyanakkor, hogy a bírák szinte “mérlegelés nélkül varrnak be mindenkit előzetes letartóztatásba”.
Az LMP hatékonyabb jogorvoslatot biztosítana a korrupciós ügyekben a közérdek érdekében fellépőknek, és ezen eljárások dokumentumait közérdekből nyilvánossá tenné.
Schiffer András szerint külön törvényben kellene rendezni az igazságszolgáltatás nyilvánosságának kérdését, a például azt, hogy a bíró mikor küldheti ki a kamerákat egy tárgyalásról. Alapvetően átgondolandó kérdésnek tartotta a végrehajtást, amelyet a politikus ismét a bíróságok alá rendelne. Hozzátette: a bírósági szakértői rendszert is hatékonyabbá tennék, mert jelenleg annak hiányosságai okozzák a perek elhúzódását.
Schiffer András emellett problémásnak ítélte, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke indoklás nélkül érvényteleníthet eredményes bírói pályázatokat. Megakadályozná azt is, hogy az ügyek egyes bírókhoz rendelése szubjektív döntésen alapulhasson.
Staudt Gábor (Jobbik) a végrehajtók elszámoltatását ítélte fontos kérdésnek és szintén azt szorgalmazta, hogy azt állami feladatként, nonprofit módon valósuljon meg. Ugyancsak fontosnak tartotta a szakértői rendszer újragondolását.
Az ellenzéki politikus nagyobb önállóságot, függetlenséget biztosítana az ügyészeknek, hogy az ügyész ne a felettese utasítására döntsön a vádemelésről vagy annak elmaradásáról.
(MTI)