A Jobbik a rendőrséghez fordul annak érdekében, hogy kiderüljön, az LMP egyik önkormányzati képviselőjelöltje valóban ajánlott-e pénzt az ajánlószelvényekért. Az LMP előzőleg elismerte: jelöltjük “hibázott”, amikor nem zárkózott el az aktivisták fekete foglalkoztatásától és pénzt ajánlott a kitöltetlen ajánlószelvényekért. Aztán mégis tagadtak.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: az LMP vezetése egy, az interneten pénteken nyilvánosságra került hangfelvétel után már elismerte, hogy hibáztak, és az ő jelöltjük hallható a felvételen, amint pénzt kínál az ajánlószelvényekért. Hozzátette: pártja most a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt tesz feljelentést, ismeretlen tettes ellen.

Potom pénz az üres cetlikért

Az Kuruc.info című portálra felkerült hangfelvételen egy álláshirdetésre jelentkező férfi hallható az LMP-s jelölt mellett, aki 150 forintot kínált az előre ki nem töltött ajánlószelvények darabjáért, továbbá nem zárkózott el a szelvénygyűjtésre jelentkező férfi feketén történő foglalkoztatásától sem. A Jobbik szóvivője szerint hasonló LMP-s hirdetésekkel nem csak Mezőszilason, hanem az ország több más pontján is lehetett találkozni.

Az LMP sajtóosztálya pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy már elindították az etikai vizsgálatot az általuk megnevezni nem kívánt személy ellen, így a lehető leghamarabb megszülethet a “megfelelő intézkedés”. Hozzátették: az LMP más esetekben mindig munkaszerződés keretében végezteti az ajánlószelvények gyűjtését.

Az LMP-nél elpattant valami

Az LMP elismerte, hogy hibázott az egyik jelöltjük, amikor szabálytalan feltételekkel ajánlott munkát egy ajánlószelvények gyűjtésére jelentkező személynek. A párt szombaton mégiscsak cáfolt.

“A kuruc.info szélsőjobboldali portál és a Jobbik vádjaival ellentétben az LMP semelyik tagja sem kínált egyetlen állampolgárnak sem pénzt azért, hogy a pártnak adja az ajánlószelvényét” – írja a párt szombati közleményében.

“Az azonban teljesen jogszerű, ha egy párt vagy jelölő szervezet fizetett aktivistákat is alkalmaz az ajánlócédulák gyűjtése során. Ezzel a bevetett gyakorlattal az LMP is kénytelen élni, máskülönben a nagy pártok érdekei szerint kialakított ajánlási rendszer miatt az LMP-t támogató több százezer szavazó választási lehetőség nélkül marad” – közölte az LMP.

“A kuruc.info által nyilvánosságra hozott és manipulatív módon megvágott hangfelvétel tanulsága szerint az LMP aktivistája annyiban hibázott, hogy nem zárta ki világosan a feketén való foglakoztatás lehetőségét. Az LMP vezetése ugyanis csak és kizárólag a legális keretek között való foglalkoztatáshoz járul hozzá” – szögezik le.

Hírszerző.hu-összeállítás