A szocialista Mesterházy Attila szerint a politikai erők között konszenzusra, “nemzeti minimumra” lenne szükség a föld tulajdonrendezésének kérdésében. Hangsúlyozta: “nagy levegőt kellene venni” a politikai elitnek, s megegyezésre jutni a még állami tulajdonban lévő földek sorsáról, hiszen a most meghirdetett 380 ezer hektáros terület privatizációja mellett több mint 1200 hektár föld még az állam tulajdonában marad, amelynek sorsát 30-40 éves időszakra volna jó közösen rendezni.
Apáti István, a Jobbik Magyarországért Mozgalom országgyűlési képviselője is bírálta a fórumon a Fidesz-KDNP-s kormány által elindított licitálásos földértékesítést, s azt hangoztatta, hogy a birtokok nem a kis-, vagy közepes gazdaságok tulajdonába kerülnek, hanem a pénzes “nagyvásárlókhoz”.
A Jobbik politikusa hozzátette, hogy szerinte a most meghirdetett 334 milliárd forint értékű föld sokkal többet ér, a későbbi várható áremelkedések után akár “tíz-tizenötszörös áron is el lehetne majd adni”.
Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő megismételte a kormánypártok álláspontját, miszerint azé legyen a föld, aki megműveli, s aki birtokot akar venni, vehessen is.
A kormánypárti politikus alaptalan összeesküvés elméletnek tartotta az ellenzéki pártok bírálatát, megjegyezve, hogy ebben a kérdésben aligha tudnak egyetérteni, mert mindenkinek más az elképzelése arról, hogy kikhez kerüljenek az állami földek.
A migrációs helyzetről is élesen eltérő volt a három párt képviselőjének véleménye. Tilki Attila kiemelte, hogy ebben a kérdésben a magyar álláspontot már egyre több nyugat-európai ország is osztja. Megemlítette, hogy a visegrádi országok szintén kiállnak Magyarország mellett, ugyancsak a népvándorlás megállítását szorgalmazzák és elutasítják az eddig érkezettek kvóta-szerinti elosztását.
Mesterházy Attila szerint “a józanság nagyon fontos ebben a kérdésben” és európai együttműködéssel kell megtalálni a megoldást.
Apáti István azt közölte a fórumon, hogy feljelentést tett az illetékes hatóságnál, mert a határokon épített kerítés költségeit – állította – “öt-nyolcszoros” áron túlszámlázták.
A politikai fórum moderátora, Szórádi Sándor, a tyukodi Szatmár Konzervgyár társtulajdonosa úgy vélekedett, hogy a térségben a politika összeköti az embereket, akik konszenzuskeresők is, s ezt ajánlotta a parlamenti pártok képviselőinek figyelmébe.
A rendezvényre meghívták Szél Bernadettet, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnökét is, de ő külföldi útja miatt távol maradt.
(MTI)