t mondják, hogy a földön fekvőbe nem érdemes belerúgni, és egy pillanatra mi is elbizonytalanodtunk, hogy stílusos-e a kutyapózból feltápászkodni igyekvő szocialisták felé még egy jobbegyenest megereszteni. De csak egy pillanatra…

Amikor szinte napra pontosan egy éve Vona Gábor bejelentette, hogy a Jobbik a pedofilok és a nemi erőszaktevők esetében bevezetné a kémiai kasztrálást, egy emberként hördült fel minden bérhördülő, hogy Európában ilyet nem lehet csinálni. Aztán megtudtuk, hogy több európai országban, többek között Németországban, Svédországban és Lengyelországban is van kémiai kasztráció, és lecsendesültek az indulatok, ez viszont nem akadályozta meg az MSZP Roma Tagozatát, hogy az áprilisi választások előtt „vészjósló és sötét időkkel” riogasson a felvetés kapcsán.

A szocialisták most kínos helyzetbe kerültek, bár ez valószínűleg eltörpül egyéb bokros teendőik mellett. A szerb Demokrata Párt (DP) kedden ugyanis a büntetőtörvénykönyv módosításátkezdeményezte, amelyben a kémiai kasztrációt javasolnak a visszaeső nemi bűnözők és pedofilok esetében. A témának szomorú aktualitást ad, hogy az elmúlt hetekben több nők elleni nemi erőszak és gyilkosság rázta meg a szerb közvéleményt: legutóbb egy két hónapja eltűnt 14 éves belgrádi kislányról derült ki, hogy megerőszakoltak, megverték, majd megfojtották. Egy korabeli szabadkai lánnyal nemrég hasonlóképp végzett egy aberrált állat.

„Ezzel a jogszabállyal azt üzennénk a pedofiloknak, hogy az államnak kész válasza van számukra” – jelentette ki Dušan Milisavljević, a baloldali párt parlamenti képviselője. Az indítványhoz a Szerbiai Kereszténydemokrata Párt is csatlakozott.

A jelenleg ellenzékben politizáló Demokrata Párt a Magyar Szocialista Párt testvérszervezete, a két formáció közötti szoros együttműködésről legutóbb Mesterházy Attila és Boris Tadić volt államfő és pártelnök egyeztetett tavaly augusztusban.

„Az államfő külön kitért arra a szocialista, szociáldemokrata kapcsolatrendszerre, elsősorban az Európai Szocialista Párttal való kapcsolattartásra, amely a nemzetközi politikában meghatározó, és amely mentén a baloldal széles európai összefogása megvalósul” – írta akkor közleményében az MSZP.

Az eset kevésbé lenne ciki, ha nem pont az MSZP szokása lenne lépten-nyomon számon kérni a jobboldali pártokat és politikusokat, hogy nemzetközi szinten kikkel működnek együtt, kikkel ülnek egy frakcióban, stb. Ehhez képest a Robert Ficóval való bratyizás, aki ugye évek óta követ el kollektív nemi erőszakot a felvidéki magyarokon, szinte jelentéktelennek tűnik.

Bízunk benne, hogy a „szorosabb együttműködés keretében” a szerb példa ragadós lesz, és a kampány után a mi szocialistáink is előállnak a maguk kasztrációs csomagjával. Pásztor Albertindítása után ez lehetne a csodafegyver a Jobbikkal szemben! Hajrá fiúk, mi szurkolunk!