Az alábbiakban Csikai Józseffel, Debrecen 9-es választókerületének jobbikos képviselőjelöltjével készített interjúnk olvasható. A képviselőjelölt azt vallja, hogy ő maga – az önkormányzati képviselők nagy többségével ellentétben – megválasztását követően is az emberek érdekeit kívánja képviselni, nem pedig ígéreteit elfelejtve a hatalmat kiszolgálni.

– Kérem, mutatkozzon be röviden!

– 1978-ban születtem Nagyváradon, református szülők gyermekeként. Általános iskolai éveim alatt, gyermekként megtapasztaltam, hogy milyen érzés, ha saját hazámban idegennek, hazátlannak tartanak. 1991-ben, az úgynevezett rendszerváltás után települtünk át családommal a csonka Magyarországra. Úgy éreztük, hogy a románok nem fognak pozitívan viszonyulni hozzánk, így az ottani magyarság helyzete sem fog javulni. Kismarjára költöztünk tehát, s itt fejeztem be az általános iskolát. Ezután 1993-ban Debrecenbe kerültem, a Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskolában folytattam tanulmányaimat, majd Budapesten a Műszaki Egyetemen szereztem diplomát. Jelenleg egy tehergépjárművek karbantartásával foglalkozó cég munkatársaként dolgozom. Nős vagyok, és kislányunk boldog édesapja.

– Hogyan került kapcsolatba a politikai élettel?

– Az egyetemen nem találkoztam nemzeti mozgalmakkal, hazafias gondolkodású csoportokkal, azonban az akkori MIÉP megmozdított bennem valamit. Ennek a pártnak a szétesése közben hallottam először a Jobbikról. Én magam mindig viszolyogtam a politikától, mert úgy éreztem, hogy a politika és a becsület fényévnyi távolságra van egymástól. Úgy tűnt, hogy tisztességes magyar ember nem is politizál! Ugyan 1996-tól már élhettem volna választójogommal, de passzív ellenállásom, politikától való elfordulásom okán csak 2004. december 5-én szavaztam először, mert úgy éreztem, hogy a magyarság ilyen mértékű, gátlástalan, alattomos és nyílt mocskolását tovább már nem lehet és nem is szabad tűrni. Hihetetlennek tűnt, hogy a magyarok kormánya mit művel a magyarsággal, és azt sem értettem, hogyan kerülhettek ilyen emberek a magyarok kormányába. Be kellett látnom, hogy a politikától való távolmaradás nem hozott eredményt, sőt olyanok kerülnek döntési pozícióba, akik véglegesen ellehetetlenítik a magyarság felemelkedésének esélyét. Végül 2006-ban kerestem fel a debreceni Jobbikot, és rájuk adtam le a voksomat. Innentől kezdve segítettem munkájukat, a pártba belépni azonban nem akartam, mert a politikus szó továbbra is ellenszenvet váltott ki belőlem.

– Miért és mikor lépett be mégis a Jobbikba?

– 2008-ban adtam be felvételi kérelmemet. Célom volt – és persze az ma is – a magyar ember és a magyar kultúra védelme, a tisztesség és a becsület helyreállítása. Úgy látom, hogy sajnos ma Magyarországon az érdemi érdekérvényesítés egyetlen formája a pártpolitizálás. Mivel a Jobbik elképzelései megegyeztek az én elképzeléseimmel, úgy döntöttem, hogy mégis csatlakozom a mozgalomhoz. Kivettem részemet a munkából a 2009-es EP-választás kampánya során, majd a 2010-es országgyűlési választásokon Kulcsár Gergely későbbi parlamenti képviselő kampányfőnöke voltam, mindezek közben pedig nemzeti témájú filmvetítéseket szerveztem. 2010 májusában a debreceni Jobbik alelnökévé választottak, jelenleg pedig Debrecen Környezetvédelmi és városfejlesztési bizottságának külsős, jobbikos delegáltja vagyok.

– A debreceni Jobbik Önt választotta képviselőjelöltnek. Megválasztása esetén mit kíván tenni a körzetben lakók életfeltételeinek jobbításáért?

– Úgy gondolom, hogy az embereket nem lehet tovább megvezetni mindenféle trükkökkel. Nyilvánvaló, hogy az elmúlt tizenkét évben a kampányjellegű tevékenységeket leszámítva nem tett semmit a városvezetés a kertségekért. Közben persze a belváros épül, de kintebb már senki sem lát. Tudom, hogy az egyik legfontosabb dolog a közbiztonság helyreállítása. Célom a rendőrség aktivizálása, s egy velük együttműködő polgárőr járőrszolgálat létrehozása. Ezzel elejét lehetne venni a sorozatos betöréseknek, lopásoknak, erőszakos bűncselekményeknek és az illegális fakitermelésnek.

– Tudomásom szerint a tömegközlekedést is megreformálná, és az úthálózat fejlesztésével kapcsolatos tervei is vannak.

– Így van. A 48-as, a 18-as és a 18Y-os buszjáratok útvonalának meghosszabbításával könnyíteném a térségben lakók utazási nehézségeit. Nagyon fontos ugyanakkor az úthálózat fejlesztése, hiszen esős időben és télen járhatatlanok az utak. Tisztában vagyok azzal is, hogy téli időszakban sokszor a mentőautók sem tudnak bemenni egyes utcákba a hó miatt. Mindezeken változtatni kell, hiszen az itt élő embereknek is joga van az élhető élethez.

– Milyen egyéb intézkedéseket szorgalmaz majd, ha a körzet lakossága Önnek szavaz bizalmat?

– Első ízben a Jobbik kezdeményezte a kertségi ingatlanok építményadó-mentességének visszaállítását. Az időközi választás most lehetőséget kínál, hogy a közgyűlésben jelenleg négy fővel jelen lévő legerősebb ellenzéki frakció egy fővel bővüljön. Ebben az esetben hatékonyabban tudnánk fellépni a kertségi ingatlanok jogi helyzetének rendezése érdekében is, a használatbavételi engedély megadásának könnyítésével.

– Köszönöm az interjút, sok sikert!

– Én köszönöm a lehetőséget, de az említett sikert – a választás eredményétől függetlenül – az itt élő embereknek kívánnám, hiszen az érdemi képviselet sokévnyi hiánya után végre megérdemelnének a lakosok is egy kis sikert.

Deczki Anna
szebbjovo.hu