A C metróvonalnak a római lateráni Szent János bazilika szomszédságában épülő vonalán egy Kr.u. 1. századi gazdaság bukkant elő huszonegy méter mélységben. A császárkori agrárterület az eddigi feltárások során előkerültek közül az ókori Róma városközpontjához legközelebb fekvő gazdaság.
A kiásott magok és más leletek alapján a régészek szerint itt egykor barackos és szőlőültetvény volt. Több mezőgazdasági eszközt és vadászfelszerelést is találtak: három ágú villát, kosarakat, nyilakat. A tárgyakon a TL monogram látható, amely valószínűleg a gazdaság tulajdonosának nevét rövidítette.
A legjelentősebb felfedezésnek a gazdaság öntözőmedencéje számít, amely az ókori Rómából megmaradt eddigi legnagyobb víztározó. A 70 méter hosszú, 35 méter széles medence falai majdnem tökéletes állapotban maradtak fenn. A tározónak azonban csak egy részét sikerült feltárni, mivel az évszázadok során ráépítkeztek.
Rossella Rea a római régészeti felügyelőség igazgatónője elmondta, hogy az új római metróvonal fúrása igazi történelmi utazást jelent a szakértők számára: az olasz főváros földalatti rétegei pontosan megőrizték Róma fejlődését egészen a Kr. e. 8. századtól a mai időkig.
(MTI)