Matteo Renzi olasz miniszterelnök felszólította az Európai Uniót, hogy vonják meg az uniós forrásokat azoktól az országoktól, melyek nem hajlandók migránsokat befogadni.

Matteo Renzi - Fotó: hidfo.ru

Matteo Renzi – Fotó: hidfo.ru

A kormányfő szerint uniós szankciókat kell életbe léptetni minden tagállam ellen, ami nem akar részt venni a migránsok szétosztását folytató programokban. Szerinte a kelet-közép-európai országok azért cserébe kaptak rengeteg pénzt, hogy csatlakozzanak az Európai Unióhoz, ezért ma több elkötelezettséget kellene mutassanak a migránsok befogadása terén.

A kormányfő úgy gondolja, hogy

a régió újjáépítésére, felvirágoztatására szánt forrásokból már eleget kapott Magyarország

és innentől egyre keményebb feltételeket kell szabni az uniós pénzek megszerzéséhez. Renzi az országgyűlés előtt felszólalva azt is elmondta, hogy eddig kaptuk meg az uniós tagság pozitív részét, és innentől a visegrádi négyek – köztük Magyarország – el kell fogadja az uniós tagság olyan velejáróit is, melyeket a kormányok és a lakosság többsége sem akar elfogadni.

A migránsok szétosztásáért felelős kvótarendszert nem csak Németország, hanem leginkább Olaszország és Görögország erőlteti, hiszen az ő vezető politikusaik, miközben más uniós tagállamoktól szolidaritást követelnek, belföldön olyan ígéreteket tesznek a választóknak, hogy az EU segítségével a lehető leghamarabb eltávolítják a migránsokat az országból.

Annak ellenére, hogy a déli országoknak sem kellenek a migránsok, az olasz és görög gyakorlat továbbra is az, hogy az Afrikából és a Közel-Keletről hajókkal érkező migránsokat küldik vissza azonnal egy másik hajóval a származási országukba – ehelyett nyílt menekülttáborban helyezik el őket az európai kontinensen.

Magyarországon egyébként a lakosság többsége nem támogatta az uniós csatlakozást: a 2003. április 12-én tartott referendumon mintegy három és fél millió választó vett részt, közel ötmillióan pedig távol maradtak a szavazástól. Ezen a helyzeten aligha fog javítani, hogy az európai vezetők szerint már megkaptuk az uniós csatlakozás pozitív velejáróit.

hidfo.ru nyomán