A Jobbik Gazdasági Kabinetje megütközéssel fogadta Orbán Viktor azon bejelentését, hogy a Fidesz hatalomra kerülése esetén újabb IMF-hiteleket terveznek felvenni, és az államháztartási hiány növekedését is elképzelhetőnek tartja. A pénzpiacok nem igényeltek ilyen tartalmú bejelentést, hiszen a választások után erősödött, majd stabilizálódott a forint és a tőzsde helyzete.

Az IMF-hitelek előzetes, egy évvel előre történő beígérése példátlan és szükségtelen lépés, hacsak nem az IMF kötelezte az ellenzék vezetőjét az előzetes kötelezettségvállalásra. Ebben az esetben viszont remény sincsen arra, hogy a gazdaság a jelenlegi katasztrofális helyzetéből, a totális eladósodottságából kikerüljön, és új, felfelé ívelő pályára álljon. A mostani bejelentés egyben óhatatlanul legitimizálja azt a minden valóban nemzetben gondolkodó közgazdász által felszámolandónak ítélt gazdaságpolitikát, amit a jelenlegi neoliberális kormány folytat.

Rendkívül sajnálatos, hogy a parlamenti ellenzéknek nincsen a regnáló hatalomhoz képest eltérő gazdaságpolitikája. Az IMF-hitelek és a hiány növelésének az ellenzék részéről történő érthetetlen előzetes bevállalása egyben azt is kétségessé teszi, hogy az általa oly sokat hangoztatott elszámoltatást, ezen belül a korábbi IMF-hitelek elköltésének tételes számonkérését, ellenőrzését valóban végre akarja-e hajtani hatalomra kerülése esetén.

Jobbik Gazdasági Kabinet