A kínai-orosz kétoldalú gazdasági kapcsolatok új szintekre emeléséről és nemzetközi kérdésekről tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kedden a Sanghajban folyó Ázsiai Együttműködés és Bizalomépítő Intézkedések Konferenciáján (CICA).

A gazdasági kapcsolatokat illetően a felek úgy fogalmaztak, hogy a kétoldalú kereskedelem komoly mértékben növekszik, évi 2 százalékos bővüléssel 2013-ban már a 90 milliárd dollárt is elérte. A korábbi trendek idén is jellemzőek, s ha ez így marad, az évtized közepére a volumen a 100 milliárd dollárt is meghaladhatja – fogalmazott Hszi Csin-ping kínai elnök a találkozót követően Sanghajban.

Putyin hozzátette, hogy a két ország kapcsolatának nemcsak gazdasági, de politika téren is hatalmas a tétje, az mindig is meghatározó volt a nemzetközi stabilitást illetően. A kínai-orosz együttműködés az ENSZ-ben és más nemzetközi szervezetekben is egyre nagyobb súlyt kap. Ugyanígy a két ország közti erős kapocs a regionális szintű együttműködést is erősítheti, egyebek közt a Sanghaji Együttműködési Szervezetben (SCO) – fogalmazott két vezető a megbeszéléseik után kiadott dokumentumban.

A közös állásfoglalásban az is olvasható, hogy Oroszország és Kína tiszteletben tartja az egyes államok által választott társadalmi és politikai rendszereket, s tartózkodnak a belügyekbe való beavatkozástól, egyoldalú szankciók alkalmazásától, a fennálló rend megdöntésének céljával létrehozott bármilyen szervezet anyagi támogatásától.

A kínai külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint a felek Sanghajban a gázkereskedelmi együttműködésről is tárgyalnak, amelynek értelmében Oroszország harminc éven át évi 38 milliárd köbméter földgázt exportálna Kínába. Az üzlet lehetőségéről a két ország képviselői még februárban egyeztettek, s az érintett vállalatok is a legtöbb kérdésben megállapodtak egymással. Az árat illetően ugyanakkor továbbra sincs megegyezés – mondta a Putyint kísérő Dmitrij Peskov Kreml-szóvivő kedden Sanghajban.

Az orosz elnök a CICA-konferenciára érkezett Sanghajba, ahol a kínai elnök meghívására kínai-orosz hadgyakorlatot is megtekint, és kínai üzletemberekkel találkozik. A kétévente megrendezett CICA konferencia elnökségét idén Kína vette át Törökországtól, a sanghaji találkozó témája “A párbeszéd, bizalom és együttműködés kiterjesztése egy békés, stabil és együttműködő új Ázsiáért”. A résztvevők egyebek közt a jelenlegi ázsiai biztonsági helyzetet vitatják meg, és a jobb biztonsági együttműködés lehetőségein dolgoznak majd.

A találkozó alkalmával Hszi Csin-ping számos kétoldalú találkozót tartott már, tárgyalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral, valamint mongol, tádzsik és afgán kollégájával. A CICA első napján ünnepélyes keretek közt Katart és Bangladest is felvették a konferencia állandó tagjai közé.

(MTI)