Hetek óta folyik a vita a közbeszédben arról, hogy vajon mi szükség van a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületre, mint civil kezdeményezésre, amikor évek óta jelen van a magyar “közbiztonságban” az Országos Polgárőr Szövetség. Az úgynevezett “hivatalos” polgárőr szövetségről, az OPSZ-ről tudni kell, hogy évente költségvetési tízmilliók garmadájából gazdálkodik, amit az utolsó petákig mi, adózó állampolgárok fizetünk azért, hogy járuljanak hozzá a biztonságunkhoz, ám hogy ők ezt mekkora hatékonysággal teszik, azt mindenki eldöntheti, aki végigolvassa az alábbi sorokat.

Az OPSZ nehezményezte Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő alábbi kijelentését, ami az országos sajtóban is napvilágot látott:

“Azért hoztuk létre az egyesületet, mert az Országos Polgárőr Szövetség helyi szervezete nem fektetett elegendő energiát a munkába, a polgárőrök nem nagyon mertek fellépni a bűnelkövetők ellen, beérték azzal, hogy délutántól estig pár órát kint voltak, majd hazamentek lefeküdni.”

Rubi Gergely tehát a maga finom és úri modorában, országgyűlési képviselőhöz illő tónusban azt fogalmazta meg, hogy mivel az úgynevezett “hivatalos” Országos Polgárőr Szövetség a számolatlanul kapott költségvetési milliókból egy aszott szalmaszálat nem tett keresztbe a közbiztonság javítása terén, nagyon is indokolt volt a civil társadalom önvédelmi reflexeként létrejött Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözése. Rubi Gergely egyébként maga is tagja az SZJPE civil kezdeményezésnek, lokálpatrióta hajdúhadházi polgárként számtalan járőrözéssel töltött órát tudhat maga mögött.

Rubi Gergely társadalmi munkáját nem igazán díjazza az OPSZ Hajdú megyei fiókcsapata. A fenti kijelentése miatt olyannyira megorroltak rá, hogy nemrégiben ügyvédjük által szólították fel: sajtó útján kérjen elnézést az érzékeny lelkületű és mélyen megbántott “hivatalos” polgárőr szövetségtől.

Ám nem ez a felszólítás a legérdekesebb része az ügyvédi levélnek. Az iromány egészen egzakt matematikai adatokkal is szolgál, a megfogalmazója szerint nyilván azzal a céllal, hogy az OPSZ tagjait a közbiztonság frontján harcoló hősökként tüntesse fel. Lássuk hát a tényeket!

“Polgárőreink 2010-ben több mint 493.000 szolgálati órát tudnak a hátuk mögött” – áll az elismerésre méltó szám a levélben, amely az alábbi hősies adatokkal folytatódik: “Megyénkben polgárőreink aktív és figyelmes munkájának köszönhetően 41 elfogás, 39 tettenérés és 721 jelzésadás történt a rendvédelmi szervek felé.”

No, kérem tisztelettel. Ismerem már egy ideje Rubi Gergelyt, ezért aztán fenntartás nélkül fogadtam azon közleményét, miszerint a fenti adatok nyomán hosszú másodpercekig levegőt venni is elfelejtett. Álmában sem gondolta volna ugyanis, hogy az OPSZ saját maga fog megfellebbezhetetlen adatokat feltárni a saját impotenciájáról.

Rubi Gergely, annak ellenére, hogy immár egy éve országgyűlési képviselő, mégsem szakadt el a valóságtól, hosszú hónapok óta végzi polgárőri feladatait a saját településén a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület kötelékében, tehát van némi fogalma arról, milyen mutatókkal kellene rendelkeznie egy hatékony, nemcsak papíron létező szervezetnek. Ám azon olvasóink kedvéért, akik sem nem gyakorló polgárőrök, sem nem matematikusok, most levezetünk néhány összefüggést, határtalan jóindulatunkra jellemző módon mindenhol felfelé kerekítve:

493.000 szolgálati óra – tekintve, hogy egy naptári év 8.760 órát tartalmaz – valamivel több mint 56 évnek felel meg.

A tavalyi évben a “hivatalos” polgárőrök 493.000 szolgálati órát a hátuk mögött tudva 41 elfogást produkáltak, azaz 12.025 óránként fogtak el egy-egy bűnözőt. Átszámítva ez annyit tesz, hogy 501 naponként sikerült nekik zsiványt becserkészni. (Csak Hajdúhadházon jóval 10 fölött van a betörések NAPI átlaga.)

Ha rendkívül humánusan összeadjuk az elfogások, tettenérések és jelzésadások számát (41+39+721=801), akkor elmondhatjuk, hogy a derék OPSZ-esek 616 óránként csináltak valami olyasmit, ami a közvélemény örömujjongásával találkozott. 616 óra az csaknem 26 napnak felel meg, tehát elmondhatjuk, hogy a “hivatalos”, nem félelemkeltő polgárőrök életében csaknem négyhetente akad egy olyan esemény, amiről diadalittasan számolhatnak be barátaiknak, családtagjaiknak vagy éppen a Rubi Gergelyt felszólító ügyvédjüknek.

Mindezek után a következő tiszteletteljes kérdések fogalmazódnak meg bennünk, adófizető állampolgárokban, akik az OPSZ tevékenységét évente forint-tízmilliókkal finanszírozzuk:

– Tessék mondani, milyen nyugtató-altató pirulákat kell szedni ahhoz, hogy 493.000 órai aktív és figyelmes munkának köszönhetően 41 elfogást lehessen produkálni? Kötött-e már valamilyen szponzori szerződést az OPSZ valamelyik gyógyszergyárral ez ügyben?

– Ellenőrzi-e valaki, hogy amikor egy OPSZ-es polgárőr mondjuk 3-4 órányi éjszakai figyelést, meg vagy 20 kilométernyi járőrözést jelent le papíron, annak vajon talán, feltéve de nem megengedve, esetleg nem non-stop otthon foganatosított békés jellegű durmolás áll-e a hátterében?

– Fotóriporterünk lefényképezheti-e az ügyvéd úr arcát, amikor összehasonlítja az OPSZ és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megyei statisztikai mutatóit?

– Tóth Attilával, az Országos Polgárőr Szövetség elnökhelyettesével, aki egyben a Hajdú-Bihar megyei Közgyűlés Fidesz által megválasztott alelnöke is, előfordult-e az elmúlt 493.000 óra során, hogy egyedül, egy sötét szoba mélyén elszégyellte magát?

Ezen írás szerzője legmélyebb és legőszintébb tiszteletét fejezi ki minden becsületes, önfeláldozó polgárőr felé, akármelyik szövetség vagy egyesület égisze alatt tevékenykedjen is.

Szebb Jenő
szebbjovo.hu

(A statisztikai összehasonlítást újabb dokumentumok nyilvánosságra hozásával a napokban folytatni fogjuk.)