Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője sajtótájékoztatóján elmondta: A KEHI jelentése alapján az ügyészség elrendelte a nyomozást a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványnál történt kilenc nagy értékű szállodának áron aluli eladása ügyében.

A politikus emlékeztetett arra: A rendszerváltás után ebbe az alapítványba vitték be a SZOT vagyonát képező 365 ingatlant, kastélyokat, hoteleket, gyógyszállókat, Balaton parti üdülőket, Kempingeket, és munkásszállókat. Mára azonban csak 25 ingatlan maradt az alapítvány tulajdonában, de ezek is már csak részben birtokolják. Holott az alapítvány elsődleges feladatat az lett volna, hogy a kapott vagyonnal gazdálkodva előteremtse a rászorulók, nyugdíjasok és munkavállalók kedvezményes üdültetését. Az akkori áron 12 milliárd forintot érő vagyon mellé, az kormányzat biztosított meg 5 milliárd forintnyi pénzügyi támogatást is, a gazdaságos üzemeltethetőség megteremtése érdekében.

A politikus kiemelte: A Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány gazdálkodást 1995-ben, 1998-ban és 2001-ben is vizsgálta az Állami Számvevőszék és mindhárom alkalommal súlyos visszaélésekre derült fény. Az alapítvány az ingatlanok egy részét eladta, másik részét kiszervezte. Hosszú évek alatt átláthatatlan pénzügy tranzakciókkal szétrabolták ezt a hatalmas vagyont, úgy hogy ebből a központi költségvetésnek nem származott semmilyen bevétele.

A képviselő felhívta a figyelmet arra: A mostani feljelentésben szereplő kilenc szállodát a Leisztinger Tamás érdekeltségébe tartozó Hunguast Holtel Zrt. szerezte meg. Korábbi példákkal illusztrálta az alapítványnál folytatott rablógazdálkodást. A Nagyerdő Gyógyszállót 2004-ben 320 millió forintért adták el, majd fél évre rá 650 millió forintért adta tovább a „szerencsés” vevő, anélkül, hogy egy forintot is ráköltött volna. De ugyanez történt a Hotel Hőforrás esetében is. Csak ebből a két üzletből több mint 500 millió forintra tettek szert.

Szilágyi György hangsúlyozta: A visszaélésekkel kapcsolatban meg kell vizsgálni a korábbi szocialista kormányzatok és a kuratóriumba delegált szakszervezeti tagok felelősségét is. A most vizsgált tranzakciók idején az alapítvány kuratóriumának elnöke az a Karácsony Mihály volt, aki a Gyurcsány kormány idején a szocialista Kiss Péter kancelláriaminiszter tanácsadójaként dolgozott. Szerinte ez is jól mutatja, hogy a korábbi kommunista funkcionáriusok irányítják továbbra is az országot és a gazdaságot, ennek pedig úgy lehet gátat szabni, ha a Jobbik indítványát elfogadva egyszer és mindenkorra kizárnák őket a közéletből. Ezért a kormány által korábban elutasított erre vonatkozó javaslatukat ismételten be fogják nyújtani az országgyűlés elé.

A politikus kiemelte, egy évvel ezelőtt is tartott már sajtótájékoztatót ezen ügyben. Ennek eredményeként Karácsony Mihály lemondott a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöki posztjáról. Az elnöki tisztséget ezután a kormány megbízásából Lengyel Györgyi vette át. Ennek ellenére mind a mai napig a kuratórium hivatalos iratain elnökként Karácsony Mihály aláírása szerepel. Ezek után Szilágyi György szeretné megtudni, hogy ki valójában a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány elnöke? Ugyanis minden jel arra utal, hogy Karácsony Mihály tölti be továbbra is ezt a tisztséget.

Végezetül elmondta, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány gazdasági nonprofit társasággá történő átalakítása a kormány ígéretével ellentétben még mindig nem történt meg. Szeretné azt is megtudni, hogy a kormánynak mi a véleménye az ekkora vagyonvesztéshez asszisztáló kuratóriumba delegált szakszervezeti tagokról és ezek a személyek mennyire képviselik a magyar emberek érdekeit?

J.F. – barikad.hu