Amerikai kormányzati források szerint nem találtak arra utaló jelet, hogy a bamakói Radisson Blu szálloda elleni támadást az Iszlám Állam (IÁ), vagy a Boko Haram dszihadista szervezet követte el. Washingtonban inkább úgy gondolják, hogy az akció mögött al-Murabitun és az Iszlám Maghreb al-Kaidája (AQIM) militánsai állnak.

Közleményében az amerikai elnöki hivatal a lehető legerőteljesebb módon elítélte a terrortámadást és kifejezte szándékát, hogy továbbra is állhatatos partnere marad Mali és más térségbeli országok kormányának a terrorcsoportok elleni küzdelemben, amelyek megpróbálják aláaknázni Bamako erőfeszítéseit a tartós béke kiépítésére a 2012-2013-as válságot követően.

A Fehér Ház egyben megerősítette, a támadás véget ért, Washington a helyszínen lévő amerikai hivatalos személyekkel koordinálva igyekszik megállapítani az amerikai állampolgárok hollétét. (Amerikai kormányzati források szerint a túszdrámának amerikai halottja nem volt.)

A Fehér Ház együttérzését fejezte ki az áldozatok szeretteinek és hozzátartozóinak és elismeréssel adózott a mali, a francia, az ENSZ-es és az amerikai biztonsági személyzetnek, amely a helyzetre reagálva megakadályozta a még súlyosabb emberveszteséget.

John Kirby, az amerikai külügyminisztérium szóvivője arra figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy az iszlamista militánsok támadása nyomán korlátozzák mozgásukat Mali fővárosában. Hozzátette, hogy amerikai katonák vagy hivatalos személyek nem vállaltak “aktív” szerepet a túszejtők elleni harcban. Azok, akik segítettek a túszoknak, korábban is a térségben tartózkodtak.