Felülvizsgálja a kormány az idei évre vonatkozó költségvetési pályát a 21.2%-os MOL részvénycsomag visszavásárlása miatt. A kormány még a múlt hónapban egyezett meg az orosz féllel, hogy visszavásárolják a Szurgut birtokában lévő MOL részvényeket. Az ügylet értéke megközelítőleg 500 milliárd forint (1.88 milliárd euró avagy 2.7 milliárd dollár), melyet a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékából finanszíroztak.

A lépés növeli a pénzforgalmi alapon számolt költségvetési hiányt, így a 2011 harmadik negyedévre tervezett 220.6 milliárd forintos többletből előreláthatóan 445.1 milliárd forint hiány lesz. A különbség kb. 160 milliárd forinttal nagyobb, mint amit a MOL tranzakció indokol, de a kormány nem adott választ a differencia okára. Feltehetően a kormány a maga előtt görgetett – eddig még nem nyilvános – adósságot konszolidálja be.

Ezenkívül Orbán Viktor bejelentette, hogy a GDP arányos bruttó államadósságot 1345 milliárd forinttal 81%-ról 77%-ra csökkentették a magánnyugdíj pénztáraktól átvett eszközök segítségével, bár továbbra is hazánknak a legmagasabb az államadóssága a közép-kelet-európai régióban. Emellett Orbán kitért arra is, hogy ősszel újabb adócsökkentési program bevezetését fogják bejelenteni – pontos részletek egyelőre nem ismertek.

Forrás: Kitekintő.hu