A belügyminisztérium szóvivője szerint a belső biztonsági és személyzeti főosztály munkatársai ki fogják vizsgálni, milyen okok és körülmények vezettek el Dmitrij Zaharcsenko ezredes letartóztatásához, majd a törvény szellemében fognak eljárni. Zaharcsenko megbízott osztályvezető volt a tárca gazdasági biztonságért és korrupcióellenes harcért felelős főosztályán.
Az ezredest kenőpénz elfogadásával, hivatali visszaéléssel és a nyomozás akadályozásával vádolták meg, de a bíróságon az ügyével kapcsolatban nem hangzottak el konkrét részletek. Orosz sajtóértesülések szerint Zaharcsenko, aki tagadja bűnösségét, kapcsolatban állhatott az orosz szervezett alvilággal, és sápot szedhetett több legális vállalkozástól is.
Feltételezések szerint a Zaharcsenkónál lefoglalt pénz a Nota-bank mintegy 26 milliárd rubelnyi eltűnt eszközállományának egy része, és több mint 8 milliárd rubelnek felel meg. A pénzintézmény működési engedélyét tavaly novemberben vonta meg az orosz központ bank. Az ezredes kapcsolatban állt a Nova-bank vezetőivel, és elárulta nekik, hogy csalás miatt nyomozás indult ellenük. A gyanúsítottakat a figyelmeztetés ellenére elfogták.
(MTI)