December 8-án Debrecenben történt egy meglehetősen durva közlekedési baleset. Nem egy hétköznapi koccanás, nem egy mindennapos, jelentéktelen affér. A baleset áldozata jó 15 métert repült, miután elgázolta egy kisteherautó a zebrán. Ehhez képest a helyi illetőségű hírportálok majdhogynem “kis színes hírként” tudósítottak az eseményről, bagatellizálva a körülményeket. Egy szemtanú azonban beszámolt a történtekről a Jobbik debreceni önkormányzati képviselőjének, Herpergel Róbertnek, ennek alapján közöljük most az alábbi összefoglalót:

A debreceni sajtó “Az István úton történt gázolás”-ról írt, én pedig az ott történt sajnálatos esemény krónikáját szeretném a kimaradt részekkel pótolni, mégpedig egy szemtanú elmondása alapján.

A gázolás a zebrán történt, ahol is a lelépő gyalogost a 45-ös busz elengedte, a balról érkező fehér furgon viszont nem. Az ütközés erejétől több mint 15 métert repült a gyalogos. A furgon fékezett, és kiszállt belőle két cigány származású férfi és egy – a viselkedése alapján valószínűsíthetően részeg – cigány származású nő, aki elkezdte szítani a feszültséget. Láthatóan nem érdekelte, hogy épp az előbb ütöttek el egy gyalogost a zebrán.

A földön fekvő sérültet a fent említett személyek rángatni kezdték, és közben a legelemibb emberi együttérzést mellőzve vehemensen győzködték: „Hééé, nincs neked semmi bajod. Álljál felfele!”

Ekkor már több szemtanú is rászólt a gázolókra, hogy állítsák le magukat, és ne rángassák a földön fekvőt, mert ezzel csak ártanak neki.

“Természetesen” Orbán rejtett erőforrásai hőbörögni kezdtek, de a szemtanúk tömege meggyőzte őket arról, hogy itt most jobb, ha meghúzzák magukat.

A pár nappal korábban, a Derék utcán történt másik balesettel ellentétben, itt a gázoló és hőbörgő cigányokat nem akarta a tömeg meglincselni, ahogy tették ezt az elsodort cigány fiú – akinek valóban nem lett komolyabb sérülése – rokonai és ismerősei a magyar hölggyel.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Megérkezett a mentő, és ennek láttán a gázolók megpróbálták elhagyni a helyszínt (ennyire éreztek együtt az általuk elütött gyalogossal), de a DKV autóbusza és a mentőautó elállta az utat, míg a rendőrség kiérkezett. Mindezt ismét nem hagyták szó nélkül a gázolás okozói, de innentől kezdve már a rendőrség vette kézbe az ügyet.

A sajtóban megjelent mentőszolgálati közlemény szerint nem történt súlyos baleset, egy könnyű sérültet kellett kórházba szállítani. Ezzel a tájékoztatással kapcsolatban az probléma, hogy az elgázolt gyalogosnak a bal karja és bal lába zúzódott, szintén zúzódás keletkezett a farokcsontján és a bordáján, valamint agyrázkódást és gyomorvérzést állapítottak meg nála.

Nem szeretném a mentőszolgálat munkáját bírálni, de tisztelettel kérdezném: az agyrázkódás és a belső vérzés még a könnyű sérülés kategóriájába tartozik? Vagy netán arról van szó, hogy manapság egyáltalán nem mindegy, milyen származású egy közlekedési baleset áldozata, illetve okozója?

Arra már gondolni sem merek, hogy szándékos ködösítés történt a baleset körülményeit illetően, nem utolsósorban azért, mert túl közeli volt mind a helyszín, mind az időpont ahhoz az eseményhez, aminek az elszenvedője a helyi Jobbikhoz fordult, mert úgy tapasztalta, hogy a hatóságok és a hivatalos szervek valami érthetetlen ok miatt egész másképp kezdenek el működni, amikor cigány származású résztvevője is van egy-egy eseménynek.

Herpergel Róbert
a Jobbik debreceni önkormányzati képviselője