Az elmúlt évek felelőtlen és fenntarthatatlan gazdaságpolitikáját új alapokra helyezzük, átlátható, a város lakóinak bevonásával egyeztetett beruházási és pályáztatási gyakorlatot vezetünk be, javítjuk a város közbiztonságát, a kertségekben és a panelházakban lakó debreceniek életkörülményeit is jobbá tesszük – így összegezték dióhéjban a Jobbik debreceni programját a nemzeti ellenzék önkormányzati képviselői.

A Jobbik programjának egyik alappillére a közbiztonság – hangsúlyozta Kulcsár Gábor önkormányzati képviselő, aki a téma kapcsán kifejtette: Debrecen neuralgikus pontjain továbbra is nagyon sok közbiztonsági problémát tapasztalunk, rengeteg lakossági megkeresés érkezik hozzánk a mai napig is. A Görgey utca, Petőfi tér, az Árpád tér katasztrofális helyzetére már többször felhívtuk a rendvédelmi szervek és a városvezetés figyelmét, hiszen hangoskodó, higiéniailag mélyigénytelen, sok esetben bűnöző bandák lepik el a város ezen részeit éjszakánként, akiktől rettegnek az ott élők.

Majd a belvárosi Csapó utca helyzetét ismertette: korábban tapasztaltuk, hogy nagyobb rendőri jelenléttel vettek részt a közbiztonság megóvásában a rendvédelmi szervek, de mára sajnos ismét rosszabbodott a helyzet. Mivel ez az utca tranzitútvonalnak számít a belváros és a menekülttábor között, ezért szeretném kezdeményezni egy rendőrőrs felállítását, ha kell, akkor akár aláírásgyűjtést kezdeményezve is. A polgárőrség tevékenységével kapcsolatban Kulcsár Gábor ismertette: szeretnénk azt is, ha a polgárőrség is aktívabban részt venne a közbiztonság megóvásában, akik főként a megelőzésben és a járőrözésben tudnának részt venni. Célunk, hogy a város közterületein minél gyakrabban lássunk egyenruhásokat, hogy ne kelljen sem éjjel, sem nappal félelemben élnie Debrecen lakóinak.

Ágoston Tibor a kültéri városrészeken, valamint a panelházakban lakók életkörülményeinek javításáról beszélt: az elmúlt 24 év politikai elitje a kertségekben és panelházakban élőket is csak szavazógépeknek tekinti, ám a Jobbik komoly és határozott lépésekkel rendezné az elhanyagolt városrészek lakóinak problémáit. Mint mondta: a kertségi városrészek beépíthetőségét a debreceni városvezetés nem hajlandó rendezni, most néhány négyzetméterrel sem bővíthetik az ingatlanjaikat a tulajdonosok, mert azokat lebontatják és/vagy bírságot szab ki rájuk a város. Mi azonnal, feltételek nélkül beépíthető területté tennénk a kertségi városrészeket, és ehhez még csak belterületté sem kellene nyilvánítani ezeket a területeket.

A Jobbik nagy gondot fordítana az utak és a közművek kiépítésére, hiszen esős és téli időszakban járhatatlanok egyes útszakaszok, még a mentő sem tud közlekedni – tette hozzá Ágoston, majd így folytatta: fejlesztenénk az infrastruktúrát is, hiszen a külterületeken élők is megérdemlik, hogy óvodájuk, iskolájuk, játszóterük, gyógyszertáruk és postájuk is legyen. A nemzeti ellenzék frakcióvezetője szerint a közbiztonság javítása a kertségekben is kiemelten fontos, ezért rendőrőrsöket hoznának létre, de nagy gondot fordítanának a közterületek tisztántartására is. A Jobbik a panelprogramot is újragondolná, sokkal nagyobb anyagi hozzájárulást nyújtana önkormányzati szinten, így csökkentve az amúgy is nehéz körülmények között élő panelházakban élők terheit – húzta még alá Ágoston Tibor, végül így zárta: a közösségi terek épségét és tisztaságát, ahogyan eddig is tettük és tesszük, folyamatosan felügyelnénk.

Kőszeghy Csanád Ábel először Debrecen gazdaságpolitikájáról nyújtott rövid helyzetelemzést: a város hitelét az állam átvállalta ugyan, de a Holdingnál maradt még 14 milliárd forintnyi tartozás, szinte az összes városi tulajdonú cég veszteséges, és az idei évtől ehhez még hozzáadódik a Stadion üzemeltetési vesztesége is. A jobbikos polgármesterjelölt szerint a város ezeket a kiadásokat már nem fogja tudni kigazdálkodni a jövő évben, ezért pedig a fideszes városvezetést tartja felelősnek. Majd a város nagyberuházásait vette górcső alá: a 2-es villamos nem csak éveket csúszott, de milliárdokkal többe is került a tervezettnél. A Nagyerdő megújítására megnyert pályázat eredetileg egy fillérjébe sem került volna a városnak, végül 500 milliót fizettünk.

Hozzátette: most csütörtökön kerül a közgyűlés elé egy előterjesztés, amely többek közt a Régi Városháza felújítását és a Nyugati kiskörút 2. ütemének megépítését tartalmazza, amelyre 2012-ben még 260 milliós önrészt szavaztunk meg, most azonban ezen felül 1,6 milliárdot akar még megszavaztatni a városvezetés a jövő évi költségvetés terhére, amire egyszerűen nincs fedezet. Az Intermodális Központ kapcsán Kőszeghy így nyilatkozott: 21,5 milliárd forint a tervezett költsége ennek a beruházásnak, ezért alaposan át kellene gondolni, hogy ebben a formában belevágjon-e a város, hiszen az előző példák alapján várható, hogy közelebb lesz a végösszeg a 30 milliárdhoz, és a későbbi üzemeltetési költségekről még nem is beszéltünk.

Végül a Jobbik gazdaságpolitikai programját mondta el: rendet teszünk a város cégeinél, az elmúlt évek felelőtlen és fenntarthatatlan gazdaságpolitikáját új alapokra helyezzük. Átlátható, a város lakóinak bevonásával egyeztetett beruházási és pályáztatási gyakorlatot vezetünk be. Debrecenben gyakorlatilag az összes közbeszerzési pályázatot néhány Fidesz-közeli cég nyeri meg, mi korrekt versenyben választanánk ki a beruházások kivitelezőit, pártfüggetlenül, a helyi vállalkozókat előnyben részesítve. Csak ezek után beszélhetünk tervekről felelőtlen ígéreteket nem vagyok hajlandó tenni – zárta a Jobbik polgármesterjelöltje.

Deczki Anna – szebbjovo.hu