Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője szombaton, budapesti sajtótájékoztatóján elképesztőnek nevezte a kormányzati szereplők témában tett nyilatkozatait. Ugyanis – mint mondta -kiderült, hogy valójában meg sem tudják szólítani ezeket az embereket, nem tudják őket megnevezni, hogy valójában kikről is beszélnek.
Az ellenzéki politikus elmondta, összességében alig több mint 600 ezer emberről van szó, közülük Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének elnöke 350 ezret akarna elbocsátani.
Itt nem létszámtöbbletről van szó, hanem “nagyon durva létszámhiányról beszélhetünk” – jelentette ki.
Hegedűs Lorántné szólt arról, hogy a közszolgáltatásban dolgozók bruttó átlagkeresete 268 ezer forint, és ez jóval elmarad a nemzetgazdasági átlagtól.
Mint mondta, a kormányzat életpályamodellekkel próbálta rendezni a helyzetet, de ez csak egyes szakmacsoportok jellegadó munkaköreit érintették, és nem az egészet.
A Jobbik a megoldást abban látja, hogy a közszolgálatban mindenkire egyaránt vonatkozzon a bérfejlesztés – közölte, hozzátéve, hogy a kormányzatnak elsősorban rendeznie kell a közalkalmazottak bértábláját és azonnal körülbelül 20 százalékkal kellene emelnie az önkormányzati köztisztviselők illetményalap.
Hegedűs Lorántné elmondta, pártja támogatja a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének felhívását a sztrájkra.
Közölte azt is, a Jobbik azt várja a szakszervezetektől, hogy álljanak a béruniós kezdeményezésük mellé.
Kérdésekre válaszolva Hegedűs Lorántné elmondta, hogy nem tud arról, hogy a hódmezővásárhelyi polgármester választás ügyében a pártjánál bármilyen döntés született volna. Több jelöltet meghallgatott a Jobbik, és biztos, hogy “el fogunk indulni a hódmezővásárhelyi választásokon” – közölte.
(MTI)