Elmondta: számításaik szerint az induló időszakban 80-120, azt követően pedig 50-100 milliárd forintból évente 5-10 ezer új lakás épülhetne, illetve a félmillió üresen álló ingatlan gazdaságosan felújítható részének lakottá tételével lehetne legalábbis enyhíteni a válságon.
A politikus arról beszélt: elképzelésük szerint az állami bérlakások lakbére a jelenlegi piac ár harmada lehetne, így is rentábilissá válhatna a rendszer, amelyben az alapanyagok gyártói és a kivitelezők is magyarok volnának.
Beszélt arról is: nyolcpontos otthonteremtési javaslatcsomagjuk elemei között szerepel az első lakás megszerzésének illetékmentesé tétele, az önkormányzati és állami tulajdonú lakások bérbe adhatóvá tétele, valamint a “mindenféle banki uzsorát és szabadrablást kizáró”, minősített, fogyasztóbarát hitelek bevezetése, a jelenleginél alacsonyabb kamattal.
Z. Kárpát Dániel kérdésre válaszolva elmondta: módosító indítványaik befogadásától és a vita során történtektől teszik függővé, végül hogyan szavaznak a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos országgyűlési határozati javaslatról.
Megemlítette, sem Magyarország megtámadására nem mondanak igent, sem arra, hogy jogállam uralkodna, ez indokolja európai parlamenti képviselőjük, Balczó Zoltán “felelős tartózkodását”.
(MTI)