A merényletsorozat ismét rávilágít: a magyar és európai hatóságoknak mindent el kell követniük, hogy megelőzzék a terroristák érkezését. Meg kell akadályozni azt is, hogy a gazdag terroristák anyagi lehetőséget biztosítsanak terrorszervezetek létrehozására, működtetésére, így a hétfőihez hasonló tragikus cselekmények elkövetésére – olvasható a közleményben.
Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, negyvenkilencen megsérültek, többen súlyosan. A gépkocsi vezetője megpróbált elmenekülni a helyszínről, de elfogták, és jelenleg is tart a kihallgatása.
Szintén hétfőn merénylet áldozata lett Ankarában Andrej Karlov, Oroszország törökországi nagykövete. Az orosz diplomatára egy 22 éves, szolgálaton kívüli rendőr lőtt rá egy fotókiállításon. A merénylet elkövetőjét agyonlőtték.
Hétfőn lövöldözés volt a zürichi főpályaudvar közelében is, egy ismeretlen férfi imádkozókra lőtt rá, majd elmenekült, és késő estig sem sikerült elfogni. Hárman súlyosan megsérültek.
(MTI)