Köztisztviselők indoklás nélküli eltávolítása, maximum 2 hónapos felmondási idővel – ezt tartalmazza a Fidesz néhány önkormányzati vezető politikusának képviselői önálló indítványként, majd bizottsági módosító indítvánnyal kiegészített javaslata. A történet azonban korábban kezdődött.

Rögtön a kormányváltás után megalkották azt a törvényt, amelyben egyik napról a másikra kormánytisztviselővé „neveztek ki” mintegy 60 ezer, az államigazgatás különböző intézményeinél és szintjein dolgozó köztisztviselőt.

A kormánypártok részéről természetesen csont nélkül megszavazott önálló képviselői indítványnak a lényege az volt, hogy indoklás nélkül fel lehet mondani bárkinek ,és legfeljebb 2 hónap lehet a felmentési idő. A javaslat aláírói a kormányban is helyet foglaló vezető fideszes politikusok.

Ekkor a köztisztviselői szórásból kimaradtak még az önkormányzatoknál, közigazgatásban dolgozók, majdnem ugyanennyien. Nyilván ennek oka volt az is, hogy még hátra voltak az önkormányzati választások.

El ne felejtsem: érdekegyeztetéssel nem bajlódtak. Ebből az időből származó szólás szerint: „Örömmel értesítem minden kedves barátomat, hogy a mai nappal kineveztek kormánytisztviselővé. Ja, és a mai nappal fel is mentettek”.

A törvénygyár azonban nem nyugodott és alighogy lezajlott a dicsőséges 100 nap és megtörtént az önkormányzati választás, ismét pöfékelt egyet a gőzmozdony módjára haladó Fidesz -rakció. A változatosság kedvéért és a nemzeti konzultáció, társadalmi párbeszéd és érdekegyeztetés legmesszemenőbb figyelembevételével (értsd: semmilyen érdekegyeztetés nem történt) megalkottak egy újabb önálló képviselői indítványt.

A javaslat fő aláírói ezúttal kormánypárti önkormányzati vezetők, akik megirigyelhették kormánytag kollégáik nyilvánvaló sikereit az elbocsátásokban és úgy gondolták, hogy jogok tekintetében legyenek hát kormánytisztviselők az önkormányzati köztisztviselők is. Persze csak abban hasonlítsanak, hogy ki lehessen őket is rúgni, indoklás nélkül. Később az is eszükbe jutott, hogy a még tökéletesebb hasonuláshoz az is kell, hogy nekik is maximum 2 hónap felmentési idejük legyen. Esett a hó, jött Kovács Zoltán „Mikulás”, aki kis késéssel és az általa vezetett bizottság kormánypárti többségével gyorsan javaslatot is tett ennek az apró hiányosságnak a pótlására. Az indoklás szerint a cél az egységes szabályozás.

El ne felejtsük: érdekegyeztetés most sem történt.

Miután pedig a nyáron kiötlött 98%-os különadó a közszféra mellett minden állami többségben lévő cégre, intézményre is vonatkozik, félő, hogy rövidesen a sorba beállhatnak a közalkalmazottak és az állami vállalatok dolgozói is. Már csak az egységes szabályozás érdekében is. Jogaik, vagy inkább jogfosztottságuk tekintetében kormánytisztviselők lehetnek majd ők is.

Sőt, talán majd a multiknál dolgozók is, hiszen miért maradjanak ki az előléptetésből, meg az egységes szabályozásból? A multik vezetése nyilván örülni fog ennek, de hát miért is hibáztassuk őket, hiszen a kormánytagok és önkormányzati vezetők is örültek ennek. Igaz, ehhez már alaposabban bele kell nyúlni a Munka Törvénykönyvébe is, de kétharmaddal nincs akadály. Önálló képviselői indítvány mindig akad, az érdekegyeztetés meg minek. Fő az egységes szabályozás.

Bertha Szilvia
a Jobbik országgyűlési képviselője