Apáti István, az ellenzéki párt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján gengszterfilmekbe illőnek nevezte, amit az étolajáfa-csökkentés ügyében hall, és szerinte a kormány működését az jellemzi, hogy “mindennek és mindenkinek megvan az ára”.
Azt kérdezte, hogyan fordulhat elő, hogy egy informatikai cég vezetője “köldökzsinór szerepét tudja betölteni” egy amerikai étolajgyártó cég, egy kedvezményezettként megjelölt alapítvány és a kormány között egy súlyos korrupciós ügyben. A férfival kapcsolatban, aki az ügyészség szerint azt állította az amerikai tulajdonú étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, hogy kétmilliárd forintért el tudja intézni az étolaj áfájának csökkentését, Apáti István felvetette: lehet-e köze az egészhez a CBA-nak, amelynek egyik résztulajdonosa az érintett, s megalapozottak-e “a pletykánál erősebb állítások”, hogy a Századvég Alapítványt juttatták volna tekintélyes összeghez.
Bírálta, hogy nem tudni, kik szerepelnek az Egyesült Államokból kitiltottak listáján, érintett-e Vida Ildikó korábbi NAV-elnök és munkatársai vagy Habony Árpád.
Súlyosabb kérdésnek tartotta, hogy kik azok, akik kormánytagként információkat kaptak “a köldökzsinórtól” arra vonatkozóan, hogy kell-e és mikor csökkenteni az étolaj áfatartalmát. Ha igazak a feltételezések, akkor ebbe a kormánynak bele kell buknia – összegzett Apáti István.
A Jobbik alelnökét kérdezték az egészségügy helyzetéről is, amire válaszul egy egészségügyi kerekasztal létrehozását javasolta. Értékelése szerint ahol ennyi az adó, ott lenne pénz az ágazatra, “csak nem kellene ellopni”.
(MTI)