Sokáig vártam Orbán elhíresült kijelentése után. Vártam, hogy majd a kormányhoz hű média egyik szorgos sajtómunkása oly módon csap le a témára, hogy feltesz a szakmányban aggódók valamelyikének egy baromira egyenes kérdést. Egy olyan kérdést, ami csak igennel vagy nemmel megválaszolható. Ez mind a mai napig nem történt meg. Pedig szerintem ennél magasabb labda nincs. Ami ennél magasabb és gömbölyű, az a fejünk fölött kering, és úgy hívják, hogy Hold.

bevandorlas

 

“Nem akarunk tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező jelentős kisebbséget látni magunk között, Magyarországot szeretnénk Magyarországként megtartani.” Ez az a mondat, ami miatt szakmányban aggódnak és jajveszékelnek azok, akiknek egyébként is alapüzemmódjuk az aggódás és a jajveszékelés. Én meg egyre csak várom, hogy tegye már fel valami elhivatott mikrofonállvány a kérdést az egyik hivatásos rettegőnek: “Ön szeretné, ha Magyarországon jelentős számban élne tőlünk különböző kulturális tulajdonságokkal és háttérrel rendelkező kisebbség?”

A bevándorlás témakörét tárgyaló európai közélet figyelése során egy normális emberben manapság egyre többször merül fel a kérdés: itt mindenki hülye? Tényleg nem probléma, hogy mondjuk Norvégiában a legfrissebb felmérések szerint 2050-re több bevándorló él majd, mint norvég? Tényleg nem ad okot aggodalomra, hogy Európát elözönlik a más földrészről származó menekültek? Tényleg annyira Istentől elrugaszkodott vágyálom, ha valaki Európát keresztény fehér emberek által lakott földrésznek szeretné megőrizni?

Mi, magyarok azért fordulunk különös érzékenységgel a téma felé, mert tőlünk konkrétan így vették el Erdélyt. Teleszülték a románok. Ennyire egyszerű a képlet, ha lefosztjuk róla a világpolitikai okoskodást. De nem is kell ennyire “visszabusongnunk” a nemzethalál víziójának mezsgyéjén, itt van korunk élő példája, Koszovó. Amíg a helyi albán családokban nyolc-tíz gyerek született, addig a szerb családokban egy, legfeljebb kettő. Koszovót néhány évtized alatt gyakorlatilag teleszülték az albánok. És aztán kaptak egy államot a jóságos háttérhatalomtól.

Miért nem akad senki, aki a Nemzeti Együttműködés Rendszere nevében neki merné szegezni azt az egyszerű kérdést a riportalanyának:
– Ön szeretné, ha Magyarországon több nem magyar élne, mint magyar?

Mert ez a kérdés – több okból is – egyre inkább időszerű, és nincs már olyan sok időnk, hogy elfogadható, békés választ találjunk rá.

Szebb Jenő
szebbjovo.hu