A szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbiától 80 mérföldnyire borult a tengerbe. Az olasz parti őrségnek a helyszínre siető egységei 144 embert vettek fedélzetre, de 9 bevándorló már előzőleg életet veszítette. A túlélőket Szicíliába szállítják.
A Nemzetközi Migrációs Szervezet (OIM) adatai szerint péntek és vasárnap között a Szicíliai-csatornában mintegy 3 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget az olasz parti őrség egységei. Huszonkét, illegális bevándorlókat szállító hajónak kellett a segítségére sietniük. A mentésben az olasz haditengerészet hajói mellett több más nemzetiségű teherszállító hajó is részt vett, valamint a Földközi-tengernek ezt a szakaszát felügyelő európai misszió, a Triton egyik izlandi egysége is.
A bevándorlókat szállító hajók mindegyike Líbiából indult el. A bevándorlók többsége eritreai, etiópiai, szomáliai és szíriai. Az OIM adatai szerint év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé.
(MTI)