Staudt Gábor azt mondta, “úgy hírlik,”, hogy a Fidesz korábbi frakcióvezetőjétől, Rogán Antaltól származik a kötvények kibocsátásának ötlete. Az értékesítéssel a magyar külképviseletek helyett gyakran offshore-gyanús cégeket bíztak meg, amelyeknek az állam diszkontáron adta a kötvényeket. Ha ez nem lenne elég, a közvetítőcégek még kuncsaftonként 45-60 ezer euró körüli jutalékot is beszednek – tette hozzá.
Furcsának nevezte, hogy a monopol jogokkal rendelkező társaságok maguk határozhatják meg, hogy mennyit kérnek, ráadásul ezért cserébe annyit munkát végeznek, hogy a kuncsaftokat továbbítják a külképviseletek felé – mondta.
Miközben a kötvények után a magyar államhoz 205 milliárd forint érkezett be, a sajtóban megjelent becslések alapján ezek a cégek körülbelül 50-60 milliárd forintnyi bevételhez jutottak – emelte ki.
A Jobbik elképzelése szerint ha a bizottság megkapja a kellő támogatást és el tudja kezdeni a munkáját, akkor választ kell keresnie arra, hogy a gazdaság mennyit profitál az eladásokból. A párt azt is szeretné kivizsgáltatni, hogy miért nem a külképviseleteket bízták meg, a közvetítő vállalkozásoknak pedig felderíthető-e a tulajdonosi háttere. Ha nem, akkor ki kell mondani, hogy ezek offshore cégek – szögezte le.
A testület végül vizsgálná, mi indokolja, hogy a közvetítők maguk határozzák meg a jutalékukat, eddig mennyi volt a bevételük és mennyi pénztől esik el az állam amiatt, hogy nem magyar vállalkozásokat bíztak meg – tette hozzá.
(MTI)