A több mint 800 nemzetközi IT biztonsági szakember megkérdezésével végzett kutatás rámutatott, hogy az úgynevezett BYOD (bring your own device – hozd a saját eszközödet) bevezetését leginkább, a válaszadók 39 százaléka szerint biztonsági megfontolások gátolják, ezt követik 12 százalékkal az alkalmazottak adatbiztonságával kapcsolatos aggodalmak.
A biztonsági kockázatokon belül a szakemberek többsége, 72 százaléka az adatszivárgástól tart legjobban BYOD esetén, 56 százalékuk pedig attól, hogy a módszer esetleg jogtalan hozzáférést biztosítana a vállalat adataihoz, rendszereihez.
A megkérdezettek csupán 52 százaléka tart valamilyen kártevőtől, pedig mint kiderült, minden ötödik vállalatnál történt már a mobiltelefonokkal kapcsolatos biztonsági incidens, elsősorban valamilyen rosszindulatú számítógépes program és vezeték nélküli kapcsolat következtében.
A növekvő fenyegetések, adatvesztések és új szabályozási igények ellenére a vállalatok 30 százaléka tervezi az IT biztonsági költségvetésének növelését, a többiek változatlanul hagyják vagy csökkentik a büdzséjüket – olvasható a jelentésben.
A Bitglass, a Blancco Technology Group, a Check Point Technologies, a Skycure, a SnoopWall és a Tenable Network Security segítségével végzett piackutatásban kiberbiztonsággal foglalkozó szakembereket kérdeztek meg.
(MTI)